Gruut in oud magazijn van leerlooierij

STADSBROUWERIJ HEEFT EINDELIJK ONDERDAK NAAST BAUDELOPARK

De gelagzaal van stadsbrouwerij Gruut.
Wannes Nimmegeers De gelagzaal van stadsbrouwerij Gruut.
De zwerftocht van stadsbrouwerij Gruut is ten einde. Annick De Splenter vond voor haar geesteskind, een brouwerij annex horecazaak, een nieuw onderkomen in een oud leerlooierijmagazijn in de Dodoensdreef, naast het Baudelopark. Helemaal af is het nog niet, maar dat het prachtig wordt, is nu al duidelijk.

Gruut werd opgericht in april 2009, en veroverde in een recordtempo het hart van de Gentenaars. Niet alleen omdat brouwer/bezieler Annick De Splenter zo'n sympathieke madam is, vooral ook omdat haar Gruut-bier - gebrouwen zonder hop - bijzonder in de smaak valt. En dan was ook haar pand aan de Grote Huidevettershoek, tegenover de vroegere Ucon, een belevenis op zich, met haar brouwinstallatie gewoon in de gelagzaal. Maar omdat het huurcontract afliep, moest Gruut verhuizen. Annick zocht en vond een geschikt pand in het Prinsenhof, naast de jeugdherberg. Er was tonnen werk aan, maar dat schrok haar niet af. Alleen bleek ze, onder druk van invloedrijke bewoners van de wijk, geen vergunning te krijgen om Gruut in het Prinsenhof onder te brengen. Er werd gewag gemaakt van 'afgeleide hinder door bezoekers van de horecazaak'. Gruut stond dus op straat, maar kreeg een tijdelijk onderkomen in de Oude Vismijn, een pop-upGruut.


Maar nu is er dus goed nieuws. "Hier in de Dodoensdreef heb ik een definitieve stek gevonden", zegt De Splenter. "Het is een oud industrieel gebouw, een vroegere opslagplaats van een leerlooierij. Er was niks, geen water, geen elektriciteit, geen sanitair. Dus we hebben er al heel wat werk in gestoken, maar 'af' is het nog niet. Ik plan een feestelijke opening in augustus."


Ondertussen is de nieuwe Gruut wel al open. Het grote schilderij van Het Laatste Avondmaal hangt opnieuw in de zaal, er staat een lange, voorlopige toog, en de brouwinstallatie is er, maar wordt nog niet gebruikt. "Er is ook zo'n typisch directeurskantoortje van vroeger in de fabrieken, waar ik mijn labo ga maken", zegt De Splenter. "De bovenverdieping moet nog helemaal afgewerkt worden, maar dat komt wel."

Annick De Splenter.
Wannes Nimmegeers Annick De Splenter.

Openbaar toilet

De Splenter is echt blij dat er eindelijk een oplossing is voor haar geesteskind. "Een pak van mijn hart, inderdaad. Er zal wel wat veranderen aan onze kaart in de toekomst. De proeverijen blijven uiteraard, maar warm eten gaan we niet meer serveren. Vanaf de zomer gaan we voor allerlei broodformules uit grootmoeders keuken. En in de Gentse Feesten maken we ook mastellen. Want met ons nieuw pand liggen we plots midden in de Feestenzone."


Gruut heeft ook een leuk terrasje in de rustige Dodoensdreef. Het enige wat daar een beetje in de baan staat, is het openbaar toilet, vlak naast de deur van Gruut. Misschien kan daar nog een mouw aan worden gepast bij de geplande heraanleg van het Baudelopark.


www.gruut.be en Facebook: Stadsbrouwerij Gruut