Grote rampoefening aan Flanders Expo: vrachtwagen rijdt in op concertgangers

De site van de oefening met de vrachtwagen en de slachtoffers.
Jeffrey Dujardin De site van de oefening met de vrachtwagen en de slachtoffers.
Aan de Gentse Loop is de hele dag al een groot aantal zwaailichten te zien. Tussen de tramhalte en Hal 8 van Flanders Expo vindt een hele dag ‘Operatie BONO’ plaats. De hulp- en politiediensten, samen met de bestuurlijke en gerechtelijke overheden, organiseren daar een gezamenlijke oefening om de procedures van de noodplanning te testen in Oost-Vlaanderen.

Iets na 10 uur belden de eerste ‘acteurs’ naar het noodnummer 112. “Er is een verkeersongeval gebeurd met een vrachtwagen”, zei de eerste. “Er is een vrachtwagen ingereden op een groep mensen”, zei de tweede beller. “Er is een aanslag gebeurd, een vrachtwagen reed in op een groep wachtende mensen voor een concert. De politie heeft schoten gelost.” Dat was het scenario waarmee de hulpdiensten van start moesten gaan. Twee mannen waren met een vrachtwagen ingereden op een groep wachtende mensen. De mensen stonden klaar voor een concert van U2. “Waarom U2?” zegt Patrick Willocx, hoofdcommissaris van de federale gerechtelijke politie. “Ik ben fan van hen. Op muzikaal vlak ben ik blijven steken in de jaren '80”, zegt hij met een knipoog.

Grote oefening aan Flanders Expo in Gent door politie- en hulpdiensten bij terroristische aanslag.
Gianni Barbieux Grote oefening aan Flanders Expo in Gent door politie- en hulpdiensten bij terroristische aanslag.

De lokale politie was als eerste ter plekke en schoot de chauffeur van de vrachtwagen dood, zijn passagier raakte gewond en werd onder schot gehouden. De vele niet-gewonden werden intussen geëvacueerd van de plek. Er stroomde nog meer politie toe, waaronder de speciale eenheden die zich ontfermden over de ‘terroristen’. De andere hulpdiensten, zoals brandweer en ambulances moesten wachten tot de perimeter veilig was.

Voor de gewonde acteurs hadden ze voor de oefening een beroep gedaan op het Rode Kruis, zij speelden zeer overtuigend hun rol. Schreeuwende vrouwen, smekend om hulp, konden tot aan de Ikea gehoord worden. Voor de niet-gewonde acteurs deden ze een beroep op mensen van de Oost-Vlaamse politieschool. Waaronder enkele aspirant-inspecteurs. “Het was zeer leuk, maar er had wel wat meer chaos gemogen”, zei de 26-jarige Sarah. Een ander had toch zijn bemerkingen, “Ik raakte niet gewond, maar ik liep wel hele tijd rond met een rugzak. Niemand van de politie kwam die onderzoeken of stelde zich daarbij vragen."

Grote oefening aan Flanders Expo in Gent door politie- en hulpdiensten bij terroristische aanslag.
Gianni Barbieux Grote oefening aan Flanders Expo in Gent door politie- en hulpdiensten bij terroristische aanslag.

Eens de perimeter veilig was, konden de andere hulpdiensten aan de slag. Een twintigtal ambulances, ziekenwagens en vier mugs kwamen ter plekke om de gewonden te verzorgen. Ook de gewonde terrorist werd gearresteerd door de speciale eenheden, waarna hij verzorgd werd. “Ik heb niks gedaan, ik lag te slapen in mijn camion”, zei de man met een Antwerps accent. De man was bruin geschminkt, kreeg een zwarte pruik en camouflagekledij als terrorist. Zodra alle gewonden de eerste hulp hadden gekregen en in de ambulance weggebracht waren, kon het verdere onderzoek starten.

Grote oefening aan Flanders Expo in Gent door politie- en hulpdiensten bij terroristische aanslag. dader aanslag
Gianni Barbieux Grote oefening aan Flanders Expo in Gent door politie- en hulpdiensten bij terroristische aanslag. dader aanslag

Deze middag zal het labo langskomen om de crime scene te bestuderen, met  de hulp van een helikopter. Een zeer nuttige oefening, zo zegt ook hoofdcommissaris Patrick Willocx. “Het is belangrijk dat onze mensen deze situaties kunnen oefenen, dat ze de ervaring hebben. We hebben een gelijkaardige oefening gedaan in 2016. Toen de aanslagen in Brussel en Zaventem plaatsvonden konden wij onmiddellijk onze mensen sturen. Ze hadden al de nodige ervaring opgedaan dankzij die oefeningen.”

Of het eerste gedeelte van de oefening vlot verlopen is, kon de hoofdcommissaris niet zeggen. “We gaan morgen de evaluatie doen, dan kunnen we bekijken wat er beter kan.”

Deze middag volgt nog het tweede gedeelte waarbij de crime scene overgedragen wordt aan de federale politie. Zodat het labo kan zoeken naar bewijzen en zo mogelijks de daders en hun handlangers kunnen identificeren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.