Grote homes vol, kleintjes wachten

GROTE HUISVESTINGSCOMPLEXEN ZIJN SUCCES ONDER STUDENTEN

Heel wat kleinere studentenkoten staan nog te huur.
WN Heel wat kleinere studentenkoten staan nog te huur.
De kotenmarkt in Gent volgt steeds meer de wet van de sterkste. De nagelnieuwe studentencomplexen zitten al nokvol, terwijl de kleinere studentenkoten het vaak moeilijk hebben. Op Kot@Gent staan ruim 500 koten - vaak van het traditionele type - nog te huur. "Dé nieuwe trend", zegt de ene. "Gewoon geduld tonen", vindt de ander.

De 2.325 kamers, studio's en flats van de Universiteit Gent zijn allemaal volzet. Daarvoor is zelfs al een wachtlijst geopend. Het aanbod van nieuwe, grote studentenblokken van Upgrade Estate kan quasi dezelfde cijfers voorleggen. De grootste kotbaas van Gent heeft al bijna 800 huurders: net niet nokvol, ruim anderhalve maand voor het academiejaar start. De koten gaan als zoete broodjes over de toonbank, of zo lijkt het tenminste. Andere spelers op de kotenmarkt hebben het dezer dagen een stuk moeilijker. Zo is er nog een zeer ruime keuze op Kot@Gent, een website van de stad Gent. Daar kunnen alle kotbazen hun kamers en studio's te huur aanbieden. Voldoende overschot, voorlopig. Ook bij Eurimmo gaat het een stukje trager. Dat kantoor functioneert als schakel tussen particuliere verhuurder en student. Zowat de helft van de 76 beschikbare koten zijn nog beschikbaar.


"Vroeger was er een duidelijk tekort aan koten, nu is er al een overschot. Dan is het normaal dat studenten op zoek gaan naar kwaliteit. Een kot waar geen internet is, of geen daglicht in de kamer, dat raakt niet meer zo snel verhuurd. En studenten die het zich kunnen permitteren, zoeken sowieso meer comfort. Of groot versus klein de nieuwe trend is, dat weet ik niet", zegt schepen van Wonen Tom Balthazar (sp.a). "Al is het absoluut niet de bedoeling om die klassieke koten weg te duwen. Het gros van de studenten verblijft trouwens nog steeds in een traditioneel kot."

Tom Balthazar.
Wannes Nimmegeers Tom Balthazar.

Studentencoach

Bij Upgrade Estate, de grootste kotbaas van Gent, gaat het tegenwoordig wel snel. "We zitten voor 98% vol. Ook in de nieuwe projecten Backstage Upkot en Benelux Upkot is bijna alles verhuurd", zegt Koenraad Belsack van Upgrade Estate. "Het is een kwestie van kwaliteit en zorg dragen voor studenten. In al onze projecten is er een studentencoach. Die woont in en is de steun en toeverlaat van de studenten. Dat sociaal aspect is enorm belangrijk. De groene energie in onze gebouwen zorgt voor een vaste energieprijs, belangrijk voor het kotbudget." Iets trager gaat het dus bij Eurimmo, al panikeert zaakvoerder Serge Renard allesbehalve. "Dat varieert van jaar tot jaar", tempert hij. "Ik ben er zeker van dat die grote homes de andere koten niet zullen wegduwen. Daar zitten vooral eerstejaarsstudenten die na één jaar een ander kot zoeken. Er mogen nog homes bijkomen, de markt is nog niet verzadigd. Maar dan moeten alle kotbazen die niet in orde zijn er uit."