Groen plein én nieuw 'parlement' voor Drongen

Aangekondigde eiergooiers sturen hun kat

Het nieuwe plein, met het vernieuwde 'parlement' van Drongen op de achtergrond
Gianni Barbieux Het nieuwe plein, met het vernieuwde 'parlement' van Drongen op de achtergrond
Weg is het parkeerterrein voor de Oude Abdij op Drongenplein. Dat maakte plaats voor grasvelden, wandelpaden en bankjes. Het heraangelegde dorpsplein werd vrijdagnamiddag ingehuldigd. Het bushok dat in Drongen bekend stond als 'het parlement' verdween, maar er kwam wel een groter en comfortabeler 'parlement' in de plaats.

Het was onder massale belangstelling dat Drongenplein werd ingehuldigd. Het plein beroert dan ook al vele jaren de gemoederen. Nog onder het vorig schepencollege werd een poging ondernomen om Drongenplein te vernieuwen. Dat stuitte echter op zo veel protest dat de plannen in de koelkast verdwenen.

Het plein zoals het er nu ligt, is een compromis. De parkeerplaatsen op het plein zelf verdwenen, maar werden grotendeels gerecupereerd aan het stuk tussen de Domien Ingelsstraat en de Pontbrug. Daar werd voor dwarsparkeren gekozen om toch maar zo veel mogelijk wagens kwijt te kunnen. Iets wat de stad normaal nooit invoert in de zone 30. Er zijn ook een aantal goed verborgen parkeerplaatsen op het terrein van de abdij. In totaal gingen zo 15 parkeerplaatsen verloren.

Het meest opvallende gedeelte is de trap richting het water van de Oude Leie. Daar moet men op termijn met bootjes kunnen aanmeren. Voorlopig kan dat echter enkel met kajaks. Aan de voet van de Pontbrug is ook een mooie speeltuin voorzien.

Het gras moet nog groeien,  maar het wordt wel een groen plein
Gianni Barbieux Het gras moet nog groeien, maar het wordt wel een groen plein
Opening van het hernieuwd Drongenplein.
Gianni Barbieux Opening van het hernieuwd Drongenplein.

De grootste verandering is echter het centrale plein. De bomen bleven er behouden, net als de monumenten. Om te voorkomen dat er toch nog wagens op dat grasveld parkeren, werd een stalen omheining geplaatst, een verwijzing naar de oude omwalling van het kerkhof dat ooit op die plaats gelegen was. Er is ook voor gezorgd dat de jaarlijkse kermis nog op het plein kan staan.

Opvallend is ook het zogenaamde 'parlement van Drongen'. Dat was de naam dat de Drongenaars gaven aan het oude bushok op het plein. Heel wat plaatselijke bewoners kwamen daar een praatje slaan. Dat oude hok is weg, maar er kwam wel een modern 'parlement' uit glas en staal in de plaats .

Schepen van openbare werken Filip Watteeuw (Groen) was een tevreden man. “Ik ben blij dat ik me niet heb laten afschrikken door de tegenstand die er was. Had ik dat wel gedaan, dan was er vandaag niet zo'n mooi plein geweest”, zegt hij.

Die tegenstanders hadden trouwens aangekondigd met tomaten en eieren te zullen gooien naar de schepenen. Daarom waren er ook drie agenten in uniform en vijf agenten in burger aanwezig op de opening. Maar uiteindelijk konden alle politici met een proper pak naar huis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.