Graffitistraatje begint met schone lei

STEEG ZIT NA 21 JAAR ONDER VERFLAAG VAN MINSTENS 1 CENTIMETER

Graffitispuiters hebben weer plaats zat om zich uit te leven.
Foto Wannes Nimmegeers Graffitispuiters hebben weer plaats zat om zich uit te leven.
De Werregarenstraat, beter bekend als het Graffitistraatje, werd afgelopen weekend in het nieuw gestoken. Alle graffiti werd met blauwe verf bedekt om letterlijk met een nieuwe lei te beginnen. "We merken dat hier steeds vaker mensen aan het werk zijn die niets met graffiti of streetart te maken hebben", klinkt het.

Gent heeft vier verschillende plekken waar graffiti spuiten toegestaan is. De Werregarenstraat tussen de Hoogpoort en de Onderstraat is daar zonder de minste twijfel de bekendste van. De straat is inmiddels 21 jaar bekend als het Graffitistraatje en staat in alle toeristische reisgidsen.


"Dit is een unieke plek. Geen enkel andere stad heeft dat, zeker niet van deze omvang en zo dicht bij het centrum van de stad. Graffiti wordt op de meeste plekken verbannen naar de rand van stad, naar industrieterreinen, enzovoort", zegt Dries Van Melkebeke van Cultuur Gent.


Het is al de derde keer dat er in het straatje met een blank canvas gestart worden.

Amateurs

"Dat moet af en toe. De straat trekt niet alleen artiesten aan die met streetart bezig zijn, maar ook mensen die er niets mee te maken hebben. Deze week liep hier nog een groep door de straat die bezig was met een stadsspel. Hun opdracht was om een spuitbus te lenen van een graffiti-artiest en zelf iets op de muren te spuiten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door de jaren is er toch veel rommel bij gekomen, soms over mooie stukken gespoten."


"Binnen het kleine wereldje van de graffiti kent iedereen mekaar. Men zal dus niet snel een werk over dat van iemand anders zetten. Maar niet iedereen houdt zich daar aan", zegt Peter Bosschaert van Graffiti vzw. Samen met Wallin' en de Gentse jeugddienst organiseerden zij het evenement. "Anderzijds hoort het er ook bij dat een werk maar tijdelijk is. Maar we zouden toch liefst hebben dat er geen tags of probeersels over mooiere werken gezet worden. We merken wel dat hoe beter zo'n werk, hoe kleiner de kans dat het snel overspoten wordt door iemand anders. Er zijn er toch altijd een paar die enkele maanden blijven staan. Anderzijds zijn er ook een paar werken die zonder ladder niet te bereiken zijn en daar blijft men gewoon af. Daar staat een werk van Phase, een van de peetvaders van de Gentse scene. Daar komt niemand aan hoor."


Het succes van het Graffitistraatje laat zich afmeten aan de lagen verf. "Je kan de lagen verf hier letterlijk van de muur pellen. Hier ligt overal minstens een centimeter verf op en op vele plaatsen is het zelfs een pak meer", zegt Peter.