Gentse wateren zitten vol vis (en niet alleen kleine)

Urban Street Fishers halen karpers tot 20 kilogram boven

Dimitri Verschaeve met zijn karper van 20 kilo zwaar die hij gevangen heeft aan Palinghuizen.
KOS Dimitri Verschaeve met zijn karper van 20 kilo zwaar die hij gevangen heeft aan Palinghuizen.
Aan de Watersportbaan doken de voorbije week tentjes op. Geen mensen op de dool gelukkig, maar Gentse ‘urban street fishers’, die ’s nachts hun grootste vangsten doen en daarom dus langs de waterlijn slapen. Dimitri Verschaeve (34) is er zo één. Hij haalde deze week een karper van meer dan 20 kilo boven aan Palinghuizen.

De foto’s op de Facebookpagina van Gentenaar Dimitri Verschaeve doen duizelen. Zo poseert hij bijvoorbeeld voor het Gravensteen met een monster van een vis. “Daar gevangen, ja”, lacht hij. “De spiegelkarpers zitten overal in de Gentse wateren.” Dimitri is een Urban Street Fisher. “Dat komt erop neer dat ik in de Gentse wateren vis, zelfs aan de Graslei zet ik soms mijn tentje op. Hoewel een tent met een grondzeil verboden is. Meestal werken mijn vrienden en ik dus met een reusachtige paraplu waaronder we ons bed opmaken. Want we vissen vooral ’s nachts.”

Dimitri Verschaeve vist aan de Groendreef.
Wannes Nimmegeers Dimitri Verschaeve vist aan de Groendreef.

Als Dimitri buiten het centrum vist, maakt hij handig gebruik van zijn rode bestelwagen. Die heeft hij helemaal omgebouwd tot vismobiel, compleet met een bed en kastjes vol nuttige spullen. “Van elke vis die ik vang, weet ik – of kom ik te weten – welk beest het is. Een tiental jaar geleden zijn er heel wat spiegelkarpers uitgezet, toen een kilo of zo zwaar. Elke karper heeft zijn eigen vorm en patroon, geen enkele is dezelfde. Daarom zijn ze ook makkelijk te identificeren. De vis die ik aan het Gravensteen ving bijvoorbeeld, woog 16 kilo. Ik weet intussen dat die in 2011 was uitgezet, en dat hij toen 1,8 kilo woog. Uiteraard zetten ik en de andere Street Fishers de dieren altijd netjes terug in het water.”

Voorvoederen

De Street Fishers gaan altijd enkele keren per week ‘voorvoederen’ op de plek waar ze willen vissen. “Zo raken de vissen vertrouwd met het aas en bijten ze makkelijker. Ikzelf vis een keer per week, op donderdagnacht of vrijdagnacht, afhankelijk van welke dag ik vrij heb. Want een hele nacht vissen en dan gaan werken, dat lukt natuurlijk niet. Het karpervissen is een hobby en een passie, en ik ben lang niet de enige liefhebber. Er is jaarlijks een beurs rond karpervissen in Zwolle, daar komen meer dan 1.000 mensen naartoe.”

Dimitri zag de voorbije jaren de waterkwaliteit in het Gentse enorm verbeteren. “Er zit echt veel vis in Gent, overal. Het water is echt zuiver en gezond. Soms halen we hier zelfs karpers boven waarvan we weten dat ze in West-Vlaanderen zijn uitgezet.” Het enige waar de Street Fishers zich aan storen, is aan de ‘panvissers’. Dat zijn mensen die hun vangst meenemen naar huis en opeten, in plaats van de vissen terug te zetten. “Gelukkig vangen zij nooit de grote exemplaren, daar hebben ze het materiaal niet voor.”

Dimitri Verschaeve bouwde zijn bestelwagen om tot ‘viswagen’
Wannes Nimmegeers Dimitri Verschaeve bouwde zijn bestelwagen om tot ‘viswagen’25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc van cauter

  Blij dat je ze terug zet die vissen en er geen gentse waterzooi van maakt

 • Isa Verschaeve

  Ben supertrots op men kleine neef Chapeau wat je doet . Grtjs

 • Bart Vandevelde

  Bij mijn weten is dit geen spiegelkarper, die zien er veel gladder uit.

 • LUKA VELGHE

  Proficiat met de vangst en top dat de karpers terug gezet worden !

 • stephen Lamon

  was eens in een vakantiepark met vijver in de haan: zag dat de vijver echt leeggevist werd door Oost-Europeanen. vorige zomer voor het eerst karper gegeten: smaakt naar zoete, jonge kip met krokant korstje en inderdaad wat aardesmaak, maar best lekker