Gentse thriller voor goed doel

SCHRIJFSTER SCHENKT OPBRENGST AAN ARTSEN ZONDER GRENZEN

Schrijfster Belinda Aebi situeert haar nieuwste thriller ook in Gent.
Foto Kos/Leo Goossenaarts Schrijfster Belinda Aebi situeert haar nieuwste thriller ook in Gent.
'Blow-Up' is al haar zevende thriller rond het Gentse rechercheteam van Maud Gelderman. Maar het is de eerste keer dat schrijfster Belinda Aebi er niks aan zal verdienen. "De opbrengst van dit boek gaat naar Artsen Zonder Grenzen", zegt ze. "Als ik zie wat er allemaal gebeurt in de wereld, wil ik mijn steentje bijdragen."

Belinda's zevende thriller is anders dan de vorige, en - voorlopig - ook de laatste rond de personages van Maud Gelderman en haar team in Gent. "Het boek is anders door de manier waarop het geschreven is", vertelt ze. "De lezer weet dit keer meteen wie de dader is, terwijl het rechercheteam op onderzoek trekt. Het is een andere manier van spanning opbouwen, een andere manier om de lezer vast te houden. Om vanuit dat vertelperspectief te schrijven, was niet makkelijk. Ik heb er lang aan gewerkt voor ik er helemaal tevreden over was."


Het verhaal van Blow-Up draait rond Saskia, een amateurfotografe die dieren spot in een kijkhut, maar vanuit die hut een ongeval met vluchtmisdrijf ziet én fotografeert. Als ze de foto van de aanrijder vergroot (vandaar 'blow-up'), herkent ze de man. Het is een topman uit de mediawereld, een bekende kop dus. En in plaats van naar de politie te stappen, besluit ze hem te chanteren.


"Het boek heeft drie thema's", zegt de schrijfster. "Het al dan niet verwerken van een jeugdtrauma, maar ook de vriendschap tussen 2 mensen, en hoe die stand houdt als een van beiden een ernstige misstap begaat. Ten slotte belicht ik ook de razendsnelle evolutie van digitalisering in de medische wetenschap. Al onze persoonsgegevens zitten in een medische databank. Wat gebeurt daarmee?"


De keuze om haar royalty's aan Artsen Zonder Grenzen te schenken, is bijzonder, maar was voor haar snel gemaakt. "Als je ziet wat er allemaal gebeurt in de wereld, vraag je je automatisch af hoe je zelf kan helpen. Ik wilde dat doen door een organisatie te steunen die zich constant inzet voor anderen. Artsen Zonder Grenzen doet dat, overal ter wereld. Onvoorwaardelijk. Zij maken geen onderscheid qua kleur of religie. Ze hebben geen politieke banden. Ze bieden dringende medische hulp; bij elke epidemie of natuurramp staan ze paraat. Het is ook een zeer transparante organisatie. Ze tonen wat ze doen, waar ze geweest zijn, wat ze bereikt hebben. Ik ben zeker dat mijn bijdrage goed besteed zal worden."

Signeersessie

Ondertussen werkt Aebi al aan een volgend boek. "Dat wordt opnieuw een thriller, maar niet met vaste personages, zelfs niet met een vaste locatie. Ik wil vrij zijn in mijn hoofd. En als schrijfster kan dat. We zien wel. Misschien krijg ik toch heimwee naar Maud Gelderman?"


Belinda Aebi signeert haar 'Blow-Up' in de Standaard Boekhandel op het Sint-Baafsplein morgen, zaterdag, van 15 tot 17 uur. Info: belinda-aebi.be/ www.wpg.be)