Gentse moslims vieren Offerfeest

Vandaag viert de islamitische gemeenschap het Offerfeest. In Gent faciliteren Stad Gent en IN-Gent vzw de organisatie ervan in samenspraak met de moskeeverenigingen. Veel moslims vieren het Offerfeest met een gift aan fondsen en hulporganisaties, hier of in het land van herkomst. Gentse moslims kunnen met schenkingen bij verschillende organisaties terecht. Traditioneel offeren moslims een schaap, ram of rund.


Een deel van het vlees wordt aan familie of aan mensen die het minder goed hebben geschonken. Het onverdoofd slachten van een dier kan enkel in een erkend slachthuis. De Stad Gent en IN-Gent vzw werken hiervoor voor het derde jaar op rij samen met het slachthuis Adriaens N.V. in Zottegem. 156 Gentenaars maken dit jaar gebruik van het aanbod. Vanaf 2019 zal onverdoofd slachten in heel Vlaanderen verboden zijn. Gentenaars die kiezen voor verdoofd slachten kunnen terecht op een tijdelijke slachtvloer in Londerzeel. Daar wordt geslacht na gebruik van een verdovingstoestel. Het gebruik van deze slachtvloer werd gestimuleerd door de Stad Gent en is gratis.


Tot slot kiezen heel wat Gentse moslims voor de mogelijkheid om een geslacht schaap, ram of rund aan te kopen. Daarvoor kunnen ze terecht in verschillende islamitische slagerijen in Gent. (YDS)