Gentse imam en islamleraar beschuldigd van ongewenst gedrag: “Nooit bedoeling gehad om leerlinge te belagen”

Vier maanden cel en een boete van 800 euro met uitstel gevorderd

Brahim Laytouss voor de Gentse rechter.
Wouter Spillebeen Brahim Laytouss voor de Gentse rechter.
De Gentse imam en islamleraar Brahim Laytouss (47) riskeert een celstraf van vier maanden en een boete van 800 euro met uitstel voor de belaging van een minderjarige leerlinge. Het meisje verklaarde dat hij ongepaste opmerkingen maakte over haar ‘rondingen’ en onder andere voorstelde om met haar op reis te gaan. “Een heksenjacht”, noemt Laytouss de aanklachten.

In mei 2017 stapten verschillende leerlingen naar de directie van de VIP-school, het huidige Spectrum, in Gent om hun beklag te doen over Laytouss. Momenteel is de islamleraar geschorst als leerkracht in afwachting van het vonnis. Het college van burgemeester en schepenen startte ook een tuchtonderzoek tegen de man. In de loop van het onderzoek trokken drie van de meisjes zich terug. Vrijdag stond Laytouss voor de rechtbank om zich tegen een laatste klacht van belaging te verdedigen.

De feiten zijn voor het Openbaar Ministerie bewezen. “Het slachtoffer was op het moment van de feiten 16 en 17 jaar oud en was geen leerlinge van de beklaagde. Ze heeft in het videoverhoor een zeer gedetailleerd relaas gegeven. Dat is geanalyseerd door een psycholoog en geloofwaardig bevonden. Het slachtoffer zegt dat Laytouss haar onder andere opwachtte aan het toilet om met haar te praten, haar uitnodigde om samen te gaan eten en om op reis te gaan.” Laytouss zou gezegd hebben dat hij het slachtoffer in bikini wilde zien en zou opmerkingen gemaakt hebben over haar ‘mooie rondingen’. De procureur vordert een celstraf van vier maanden en een boete van 800 euro met uitstel.

Heksenjacht

Laytouss maakt gewag van een heksenjacht. Volgens hem kwamen de meeste klachten er op aanstoken van een leerlinge met wie hij al langer meningsverschillen heeft. “Hij is bijvoorbeeld heel progressief ten opzichte van homofilie en dat viel bij haar in slechte aarde”, verduidelijkte de advocate van Laytouss. Wat de klachten van de burgerlijke partij betreft, berust alles op een misverstand volgens de beklaagde.

Archiefbeeld van Brahim Laytouss.
Joost De Bock Archiefbeeld van Brahim Laytouss.

“Het is nooit mijn bedoeling geweest om belagend over te komen”, vertelde hij in de rechtbank. “De leerlinge had wat problemen op school en ik heb haar daarom aangesproken. Ik vroeg haar hoe het ging, zo’n dingen. Als ze dat verkeerd begrepen heeft, verontschuldig ik me natuurlijk. Een leerkracht die aan een leerlinge vraagt om op reis te gaan naar het buitenland, dat zou inderdaad vreemd zijn”, zegt hij.

Schrik voor imam

De rechter legde de leraar het vuur aan de schenen. “De leerlinge keerde haar rug naar u toe, wanneer ze in de rij stond, om geen contact met u te hebben. Waarom zou ze overdrijven? U sprak haar aan over haar ‘mooie rondingen’. Andere meisjes hadden schrik voor uw functie als imam, maar het meisje niet.” “Ik sta recht in mijn schoenen”, antwoordde Laytouss. “Ik heb haar een paar keer aangesproken, maar ik had nooit de bedoeling om haar te belagen.” Op 9 november beslist de rechtbank over zijn straf.  Als Laytouss veroordeeld wordt, krijgt hij ook zijn ontslag in de school Het Spectrum.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erhan Kocaman

  Ik heb ook jaren geleden les gehad en geen probleem er mee gehad was een vriendelijke leerkracht.

 • richard Siegfried

  Een heksenjacht noemt Brahim Laytouss de aanklacht tot op heden hebben we hier weinig of niets over vernomen??? het ging er in Antwerpen Kiel heel anders aan toe toen de schooljuf Magalie A.van de blokkendoos onterecht werd beschuldigd van misbruik van kleutertjes. Elke dag stonden er Ouders voor de schoolpoort klaar om haar onterecht te lynchen

 • riza karakaya

  Ik was leerling van deze imam in gito Martelaarslaan in gent. Ik ben ondertussen 10jaar afgestudeerd. In mijn leerling leven heb ik enige leerkracht gekend als jij. Super imam. In zijn les waren wij altijd met mond open aan hem te luisteren... Riza karakaya

 • ANN LIMBOS

  De andere 3 meisjes hebben hun verklaringen ingetrokken : onder druk van thuis of van de moskee ?

 • Yelene dekann

  Dat zijn dan die mensen die ons de ONGELOVIGEN noemen maar zelf niet zuiver op de graat zijn en er zelfs niet eens fatsoenlijk voor gestraft worden