Gent is dé Vlaamse wijnstad

DERDE KEER GOUD VOOR WITTE WAES-WIJN DANKZIJ MICROKLIMAAT AAN SCHELDE

Lodewijk Waes met zijn winnende wijn tussen de druivenranken.
Foto WN Lodewijk Waes met zijn winnende wijn tussen de druivenranken.
De beste witte wijn van België komt al drie jaar op rij uit Gent. Gentenaar Lodewijk Waes heeft pas in 2005 zijn wijngaard aan de Sint-Eloymeersch in Zwijnaarde opgestart, maar rijft nu de ene na de andere prijs binnen met zijn hobbyproject. "We mogen best wat chauvinistischer zijn als het op wijn aankomt."

Franse, Italiaanse of Spaanse wijnsoorten vinden makkelijk hun weg naar onze eettafels. Maar de Belgische variant, dat is toch eerder een uitzondering. De Vereniging voor Vlaamse Sommeliers weet wel dat België op dat vlak wat in zijn mars heeft en kwam woensdag samen om de beste wijn van het land te kiezen. Bij de witte wijnen viel voor het derde jaar op rij een gouden medaille te rapen voor 'Waes Wit'. Een onwaarschijnlijke prestatie voor een jong wijnhuis op de meest onwaarschijnlijke plaats.

Bourgondiërs

"Onze wijngaard is gelegen aan de Sint-Eloymeersch in Zwijnaarde", zegt Lodewijk. "Er heerst een microklimaat door de aanwezigheid van de Schelde. De zon die weerkaatst op het wateroppervlak zorgt voor een paar graden extra waardoor het een ideale plek is om druiven te telen. We hebben allemaal resistente rassen die in ons klimaat perfect gedijen." De Zwijnaardse wijngaard is 5.600 vierkante meter groot. "We hebben ontdekt dat ook de Bourgondische hertogen op die plek al druiven verbouwden om wijn te produceren."


"De voorbije tien jaar heb ik vooral aan de kwaliteit gewerkt en minder aan de kwantiteit. Er zijn elk jaar dan ook maar een duizendtal flessen witte en 1.200 flessen rode wijn beschikbaar. Die vliegen de deur uit. Daarom gaan we nu op zoek naar extra grond in de buurt, al kan dat wel eens een werk van lange adem worden. Het kost sowieso drie tot vier jaar vooraleer we daar de eerste druiven kunnen oogsten om wijn van te maken."


Lodewijk is geen voltijds wijnbouwer.

Meer chauvinisme

"Ik ben advocaat aan de balie van Brugge. Ik heb er ook mijn kantoor. Wijn verbouwen, is een hobbyproject dat lichtjes uit de hand gelopen is. Werken in de wijngaard is een welkome afwisseling na een dag op de rechtbank."


"Eigenlijk worden in België wijnsoorten geproduceerd van een bijzonder hoge kwaliteit. Men heeft vaak de neiging om Franse, Spaanse of Italiaanse wijn te kopen, maar Belgische wijn moeten niet onderdoen. We mogen wat chauvinistischer worden als het op wijn aankomt", zegt Lodewijk.


De Gentse topwijn is te koop bij wijnhandel Collin op de Kalandeberg en bij Belartisan op de Ajuinlei. Een fles kost om en bij de 16 euro.