Gent heeft eindelijk zijn pils

TWEE GENTENAARS BRENGEN MET '13' TEGENDRAADS BIER OP DE MARKT

Dimitri en Koen bezorgen Gent met '13' een eigen pils.
Foto VDS Dimitri en Koen bezorgen Gent met '13' een eigen pils.
Gent heeft eindelijk zijn eigen pils. Met dank aan twee Gentse boezemvrienden die het beu waren om na zwaar bier te moeten overschakelen op 'fletse' pils. Het is een pils, maar ziet er zo niet uit en smaakt ook anders. "Lekker tegendraads dus, en echt Gents", zeggen ze. Bekende Gentse zaken hebben '13' al op hun kaart gezet.

Koen Van Laere en Dimitri Messiaen woonden als kind in dezelfde straat in Sint-Amandsberg en zijn sindsdien boezemvrienden. Hun eerste pintjes dronken ze in 't Schippershuis langs de Scheldedijk in Destelbergen, waar Koen ook een studentenjob deed en 'echt' bier leerde drinken. De liefde voor het bier zit er bij hen diep ingeworteld.


"Alleen, als je zo'n paar zware bieren op hebt, dan moet je wel overschakelen op iets lichter, met minder alcohol", zegt Dimitri. "En daar wringt het schoentje. Want gewone pils is gewoon niet lekker na zwaar bier. Veel te flets. Maar wat is er dan wel lekker na pakweg een Westvleteren? Niks, zo bleek. En toen zijn we aan verschillende hobbyisten en zelfs echte brouwerijen gaan vragen om een Gentse pils met meer smaak te brouwen. Iets met een laag alcoholgehalte, maar veel smaak, een echte doordrinker. Maar niemand deed dat. Dus hebben we het zelf maar gebrouwen."


Koen en Dimitri volgden een brouwerscursus, en gingen aan de slag. "In een brouwerij in Gavere, waar we echt zélf mogen brouwen. We vertrokken van gewone, zuivere pils. Water, hop, gist en mout. Géén suiker, zoals de commerciële brouwerijen ons gewoon hebben gemaakt. Vanaf ons zevende brouwsel kwam er schot in de zaak. Bij het 13de hadden we prijs. Vandaar dus de naam '13'."


13 is tegendraads in alles. Alle 'nieuwe' biersoorten hebben een oud recept of zijn gelinkt aan een kasteel. 13 niet. Pils is loepzuiver, 13 niet. "Sommigen vinden onze 13 te lekker om pils genoemd te worden. Maar dat doen wij dus wel. Ook al is ons bier veel bitterder, zoals het lang geleden ook was. Het is een natuurproduct, met Belgische hop. We hebben 6.000 liter gebrouwen en dat 35 dagen laten rijpen."


Er zijn twee versies van 13. Die met een witte dop komt recht van het vat, met ietwat CO2 toegevoegd. Die met de zwarte dop is hergist op de fles en heeft geen extra CO2. Die is ook troebeler dan de versie met witte dop. "We verkopen onze 13 niet in bakken maar in dozen. We vragen 20,5 euro voor een doos met 24 flesjes. Er zijn ook flessen van 75 centiliter en kleine wegwerpvaatjes."


Tim De Roeck, voorzitter van de Gentse biervereniging, is alvast lovend over de nieuwkomer op de markt. "Ik schrok van de bitterheid en ik ben nochtans veel gewoon", lacht hij. Artisanaal, rock-'n-roll, smaakvol, hedendaags, groen bitter, dwarsligger, Gents, niet voor grenadinelovers en puur zijn allemaal woorden die bij '13' passen.


'13' staat al op de kaart bij restaurants Volta (Nieuwe Wandeling), Warempel (Zandberg), j.e.f. (Lange Steenstraat), Brasserie Latem (Kortrijksesteenweg) en bij café De Karper (Charles de Kerchovelaan).