Geen excuses meer voor fietsers zonder licht: Gent plaatst automaat voor fietslichtjes (en regenponcho’s)

De automaat voor fietslichtjes
KOS / Stad Gent De automaat voor fietslichtjes
Fietsers – of toch die in Gent-centrum – hebben nu geen enkel excuus meer om nog onverlicht rond te rijden. Dankzij De Fietsambassade staat er nu een automaat met fietslichten aan de Korenmarkt. Er zijn overigens ook regenponcho’s te krijgen.

De nieuwe ‘hulplijn voor fietsers’ staat opgesteld in de fietsenparking aan de Korenmarkt, onder de Sint-Michielshelling dus. Dat is een centrale en goed bereikbare locatie. Gentenaars die ’s avonds merken dat hun fietslicht hapert of dat ze hun lampjes vergeten zijn, kunnen nu daar terecht.

De aangeboden fietslichtjes in de automaat zijn kwaliteitsvol, en in twee soorten beschikbaar. Er zijn aparte lichtjes die op batterij werken, en een set lichtjes die je via USB kan opladen. Het zijn dezelfde lichten die verkocht worden in de fietspunten van De Fietsambassade. De goedkoopste exemplaren kosten 9 euro, een peulschil als het om veiligheid gaat.

 “Vanaf nu kan iedereen die dat wil veilige en betaalbare fietsverlichting kopen”, zegt schepen van mobiliteit Filip Watteeuw. “Ook ‘s avonds en ’s nachts, op momenten dat er geen winkels open zijn. Op die manier willen we de veiligheid voor fietsers gevoelig verhogen.”

Extraatje in de automaat: er zitten ook regenponcho’s in, handig bij onverwachte buien. Ook verkrijgbaar: fietsreparatiesetjes, touchscreen handschoenen en drinkwaterflessen van Dopper. Betalen kan met de kaart (Bancontact, Maestro, creditcard) of met munten. Als het experiment succesvol blijkt, kunnen er bijkomende automaten worden geplaatst.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Verbuyst

  Eindelijk eens een automaat waar je met de kaart kan betalen. We gaan vooruit!

 • David De Geyter

  Ze hebben gewoon de fietsers niet meer in de hand. De meesten rijden er maar op los en doen geen eigen zinnetje in het verkeer. Als voetganger, en die wordt spijtig genoeg overal vergeten, is het meer uitkijken naar de fietsers dan naar automobilisten. Mijnheer Watteeuw doe er a.u.b. iets aan i.p.v. de fietsers op op te hemelen.

 • Karine Roeland

  Nu nog fietsers leren dat ze niet alleen op de weg zijn. Ze mogen ook wat rekening houden met voetgangers en automobilisten.

 • Yves Van Rossem

  En wat als uw licht in het midden van uw traject het begeeft ? Heeft men daar al eens bij stilgestaan om nog maar te spreken van de fietsverlichting die gestolen wordt.

 • Jan Vanoppen

  Touchscreen handschoenen in een voor-fietsers-automaat lijkt alsof men smartphone gebruik alvast NIET ontmoedigd op de fiets !!