Ga naar de mobiele website
^ Top

Foorkramers dan toch gestart met opbouw Halfvastenfoor

Op zaterdag 18 maart zou de foor volledig opgebouw moeten zijn.
James Arthur Op zaterdag 18 maart zou de foor volledig opgebouw moeten zijn.
De foorkramers zijn gisteren dan toch gestart met de opbouw van de Halfvastenfoor op het Sint Pietersplein. Die was dinsdag stilgelegd omdat de forains niet akkoord gaan met het nieuwe inplantingsplan.

Bijna 3 dagen later dan voorzien wordt er dan toch gebouwd op het Sint Pietersplein. De foorkramers moeten dan toch akkoord gaan met het nieuwe plan dat de stad heeft uitgetekend. Dinsdag werd de bouw stilgelegd omdat een tiental foorkramers hun nieuwe plaats op de foor écht niet zagen zitten. En dus werd er gisteren overlegd tussen de foorbonden, op het stadhuis. Resultaat: niks verandert.


De bonden koppelden terug met de foorkramers, die het verdict afwachtten in hun woonwagens aan de Watersportbaan. "We hebben samen besloten om toch maar op te bouwen", zegt Guido Herman, voorzitter van de vereniging van foorkramers. "Er zit gewoon niks anders op. Maar we zullen het pas weten als het er effectief allemaal staat, en als de foor open is. Het heeft geen zin ons nog verder te verzetten. En we willen ook de Gentenaars hun kermis niet ontzeggen. Dus bouwen we op."


Blij zijn de foorkramers niet, dat merk je aan de sfeer. En er is weinig nodig om de zaak te doen escaleren. Toen ze vorig jaar te horen kregen dat de halfvastenfoor zou worden hertekend, gingen de forains spontaan in staking. Ze sloten de foor en trokken in stoet naar het stadhuis om verhaal te halen. "De situatie is hen toen uitgelegd", zegt Peeters. "In september al waren de grote lijnen van het nieuwe plan klaar, en voorgelegd aan de bonden. Op 11 januari hebben de bonden het definitieve plan gekregen, waarna in samenspraak met hen nog een aantal aanpassingen zijn gebeurd. Hoe zij terugkoppelen naar hun mensen is mijn zaak niet, maar ik begrijp niet dat er nu bij de opbouw plots zoveel ongenoegen is."


Peeters maakt zich sterk dat de foor op de voorziene datum, zaterdag 18 maart, zal open gaan. "Het gaat tenslotte over hun inkomen." (VDS)

Meer over


Meld een bug