Floraliën terug naar Citadelpark in 2020

COMMUNITY MOET BLOEMENFANS SAMENBRENGEN

Weinig volk in de Floraliënhal in het Citadelpark vorig jaar.
Foto Wannes Nimmegeers Weinig volk in de Floraliënhal in het Citadelpark vorig jaar.
Na het fiasco van vorig jaar keren de Gentse Floraliën in 2020 terug naar de roots: het Citadelpark. De komende jaren wil het Gentse bloemenfestival meer inzetten op kleinschalige evenementen en een community uitbouwen. "We willen iedereen met een hart voor bloemen en planten samenbrengen", zegt voorzitter Lieven Decaluwe.

Met een dure vernieuwingsoperatie verruilde de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw- en Plantkunde (KMLP), de organisatie achter de Floraliën, vorig jaar haar vertrouwde uitvalsbasis Flanders Expo na meer dan een kwarteeuw voor vier locaties verspreid over het Gentse stadscentrum. Slechts 140.000 bezoekers vonden de weg naar de bloemenpracht, tegenover 307.000 in 2010. De KMLP bleef achter met een fikse kater en een financieel verlies van 4 miljoen euro. Het betekende de exit van de toenmalige sterke man Michel Vermaerke die had aangestuurd op de vernieuwing


Met voormalig schepen van Cultuur en Groenvoorziening Lieven Decaluwe werd een nieuwe voorzitter met de nodige adelbrieven aan boord gehaald om samen met algemeen coördinator Pieter Toebaert een nieuwe koers uit te zetten. Zij stelden hun plannen gisteren voor in de Wolweverskapel op een boogscheut van de bloemenmarkt op de Kouter.

Binding met stad

"Na een afweging van diverse locaties heeft onze Raad van Bestuur unaniem geopteerd om de volgende editie in 2020 te plannen in het Citadelpark, de Floraliënhal en de ICC-site. Ook Flanders Expo en het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke werden overwogen, maar de Citadelpark-site sluit het best aan bij onze nieuwe visie. We willen een directe binding met de stad behouden", licht Decaluwe toe. Terug naar de roots dus, want reeds in 1913 verhuisden de Floraliën voor de Wereldtentoonstelling naar het statige stadspark.


Ook het Gentse stadsbestuur is het idee genegen. "Het masterplan voor de vernieuwing van het Citadelpark moet nog goedgekeurd worden, maar het is goed dat we met de Floraliën nu al kunnen betrekken bij de besprekingen met de stadsdiensten bijvoorbeeld om de uitdagingen rond mobiliteit aan te pakken", zegt schepen van Groenvoorzieningen Rudy Coddens (sp.a).


Behalve de nieuwe locatie maakte het bestuur van het bloemenfestival ook bekend dat het de komende jaren meer zal inzetten op kleinschalige initiatieven. "We willen meer zijn dan een vijfjaarlijks evenement. Op onze nieuwe website gentsefloralien.be willen we permanent de aandacht voor bloemen en planten scherp houden en we willen ook nieuwe en meer florale evenementen uitwerken."


Ook de oprichting van een Gentse Floraliën community past binnen dat idee. "Via onze nieuwe website kunnen mensen zich gratis registreren. Zo willen we de interesse wekken en jong en oud fan maken en iedereen met een hart voor bloemen en planten samenbrengen", besluit Decaluwe.