Eerst om te lachen, nu serieus

FEESTENREVELATIE CIRQ GROEIT UIT TOT TEWERKSTELLINGSBUREAU VLUCHTELINGEN

Coördinator Farah Laporte met Asaad, Akram en Ismael uit Syrië. Zij willen beroepsschilder worden.
Foto Wannes Nimmegeers Coördinator Farah Laporte met Asaad, Akram en Ismael uit Syrië. Zij willen beroepsschilder worden.
Het Gentse rariteitenkabinet cirQ doet het weer. Hun stunt om de afgelopen Gentse Feesten vluchtelingen in te zetten als acteurs en barpersoneel krijgt een permanent karakter. Met Refu Interim willen ze 'Potentiële Belgen' massaal als vrijwilliger inzetten in de socio-culturele sector. Gent ondersteunt met een subsidie van 20.000 euro.

De draak steken met gevoelige thema's. Bij vzw cirQ hebben ze er hun handelsmerk van gemaakt. Afgelopen zomer bouwden ze met BataHlan in de Willem de Beersteeg een vluchtelingenkamp waar de rollen werden omgedraaid. De vluchtelingen werden ingeschakeld als arbeidskrachten die de feestenbezoekers bij het betreden van het terrein onderwierpen aan een inburgeringsgesprek of ze speelden een glansrol in het 'We-verdrinken-bijna-in-de-Middellandse-Zee'-waterballet.


De stunt om vluchtelingen op een knotsgekke manier in te zetten als vrijwilligers op de Gentse Feesten groeide uit tot de publiekslieveling, maar ook na de tiendaagse stopt het verhaal niet. De afgelopen maand ging cirQ op zoek naar een coördinator voor Refu Interim om aan het unieke integratie- en tewerkstellingsproject een verlengstuk te breien. "Op BataHlan hebben we zottigheid als hefboom gebruikt voor integratie. We merkten vooral dat er vanuit alle hoeken veel goesting is om hier verder mee te gaan. Refu Interim kan dit nu verder uitbouwen, zodat ook andere vrijwilligers en organisaties deze ervaring kunnen meemaken."


Farah Laporte is de kersverse coördinator van het tewerkstelllingsbureau voor vluchtelingen. "Met Refu Interim willen we een honderdtal enthousiaste vluchtelingen begeleiden. We gaan praktische en artistieke workshops organiseren en kandidaten in contact brengen met organisaties die hen willen inschakelen als vrijwilliger in de culturele en sociale sector. De aanvragen stromen nu al binnen en we hebben ook enkele vluchtelingen die samen theater willen maken."

Schilder

De Syrische kunstenaar Samer Alagha (40) is één van de enthousiaste kandidaten. "In Syrië was ik docent schilderkunst aan de universiteit. In het Citadelpark geef ik al workshops aan senioren die leren schilderen. Ik hoop straks nog meer les te kunnen geven om mijn talenten ten volle te benutten", vertelt de man die al acht maanden in ons land verblijft.


Schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a) besliste alvast om Refu Interim een eenmalige subsidie van 20.000 euro toe te kennen. "Tewerkstelling van mensen met een migratieachtergrond in culturele organisaties is de beste manier om te komen tot meer diversiteit in de culturele sector. Door mensen met een artistiek talent te begeleiden in hun eerste werkervaringen draagt cirQ bij aan deze doelstelling."


Meer info: www.refuinterim.be