Eén bewoner bewaakt probleemtoren

BEWAKINGSFIRMA IS TE DUUR, DUS SCHAKELT WONINGENT MAN MET HOND IN

De conciërge toont de plaatsen in de sociale woonblok waar er niet alleen geslapen wordt, maar ook drugs gebruikt.
Wannes Nimmegeers De conciërge toont de plaatsen in de sociale woonblok waar er niet alleen geslapen wordt, maar ook drugs gebruikt.
Krakers, hangjongeren, sluikstorters, druggebruikers... Het leven in het sociale woonblok van het Gentse Rabot is geen lachertje. Huisvestigingsmaatschappij WoninGent beloofde bewakers in te schakelen. Het werd geen bewakingsfirma, maar wel één inwoner die toevallig een grote hond heeft. De bewoners reageren woest. “Die opdracht moet stoppen, te risicovol”, zegt voorzitter Guy Reynebeau.

De Rabottoren in kwestie is de laatste van drie sociale woonblokken in de volksbuurt het Rabot. De andere twee torens zijn al gesloopt om plaats te maken voor nieuwe sociale woningen. Tegen eind volgend jaar moet ook de laatste toren gesloopt worden. Daardoor staat al een deel van de flats er leeg en dat trekt krakers en ander onguur volk aan. “Iedereen kan hier binnen en buiten lopen naar believen. Alle metaal werd hier al uit het gebouw gestolen van de koperen brandkranen tot het lood op het dak. Hier worden drugs gedeald in de inkomhal, krakers liggen te slapen in de gang of in de technische ruimtes. Dit is geen leven meer”, zeggen de bewoners.

De flats worden verhuurd door WoninGent. Dat is dezelfde sociale woningmaatschappij die eerder in het nieuws kwam door schimmelwoningen te verhuren. Zij beloofden voor bewaking te zorgen.

“Hier heeft in totaal drie dagen een bewakingsfirma gestaan”, zeggen de bewoners. “Ze kwamen toe op vrijdag en waren weer verdwenen op maandag. Het was te duur om de blokken te bewaken, WoninGent wil gewoon geen euro meer in dit gebouw investeren omdat het toch gesloopt zal worden.”

Voor 50 euro per maand

Wat WoninGent wel deed was Christophe (46) aanstellen. Dat is een bewoner van het gebouw die toevallig een grote Duitse scheper (Rex) heeft. “Mijn taak is om elke ochtend en elke avond een toertje te maken door het gebouw. Ik check of deuren goed op slot zijn en als er mensen zijn die er niet horen te zijn, dan nemen die meestal toch de benen.” De man heeft geen enkele opleiding genoten om te bewaken. “Ik heb een grote hond, daarom hebben ze mij aangesproken. Ik doe dit graag en met die 50 euro kan ik mijn hond eten geven.”

De bewoners stellen het werk van Christophe op prijs, maar zijn wel woest op de manier waarop WoninGent hun klachten aanpakt. “We vragen ons toch af hoe wettelijk dit is. De woningmaatschappij maakt er zich hier makkelijk vanaf. Dit kost bijna niets natuurlijk. Maar wat als er iets mis gaat? Als die man aangevallen wordt of er gaat iets totaal mis?”

Enkel signaliseren

Karin Wouters, algemeen directeur van WoninGent zegt dat het verhaal uit context gerukt is. “Die man moet onze oren en ogen zijn in het gebouw. Zijn taak bestaat erin om elke dag een ronde te doen in het gebouw. Als er sluikstort ligt mag hij het zelf opruimen of signaleren. Als hij slapers ontdekt moet hij dat doorgeven aan de diensten. Maar dit is geen bewakingsopdracht. Hij hoort enkel te signaleren. Het is een gebouw dat met problemen kampte: jongeren in de inkomhal bijvoorbeeld of mensen die verzamelen op het dak om drugs te gebruiken. We weten dat er mensen naar daar kwamen met bakken bier om er een avond op het dak te zitten. Dat is een typisch fenomeen bij dergelijke gebouwen. Sinds we die drie dagen bewaking hebben ingezet is dat probleem opgelost. We kunnen nu de bewakingsfirma oproepen als er zich weer problemen voordoen”, zegt ze. “We hebben wel meer vrijwilligers die voor ons de zaken in de gaten houden. Sommigen helpen het afval buiten te zetten, anderen houden enkel een oogje in het zeil. Dit is allemaal wettelijk in orde en ze zijn allemaal verzekerd.”

Te risicovol

Bij WoninGent zegt voorzitter Guy Reynebeau alvast dat de aanstelling van een buurtbewoner als bewaker zonder zijn medeweten gebeurd is. “Dit kan niet de bedoeling zijn. Het gaat om een risicogebouw en die man moet daar zeker geen rondjes gaan lopen. We zullen er wel voor zorgen dat die man de normale taken zoals zwerfvuil signaleren of wat opruimen mag blijven doen voor zijn vergoeding. Ik heb opdracht gegeven om die rondes meteen te laten stoppen.”

De laatste van drie sociale woonblokken in volksbuurt Rabot.
Wannes Nimmegeers De laatste van drie sociale woonblokken in volksbuurt Rabot.127 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Wet Tobback is niet meer van toepassing! Het is de Wet Jambon ondertussen en dit is een duidelijk voorbeeld van een bewakingsopdracht! Dus die man moet een boete krijgen en stoppen met dit gezever! Wat gaat hij met die hond doen? Een hond mag niet zomaar iemand aanvallen hoor! Deze man gaat zijn boekje volledig te buiten!

 • Kevin Stroobant

  "dit is geen bewakingsopdracht hij moet enkel signaliseren" ze kennen de wetten niet dat hun eigen partijgenoten gemaakt hebben (wet tobback)

 • Erwin Elskens

  Opgelet, ik zie hier zeer veel terechte reacties tegen Daniel Termont, maar Groen is minstens medeplichtig aan deze wantoestanden! Als je ze bezig hoort zijn ze heiliger dan de paus, maar... Het circulatieplan verschuift gewoon de vuile lucht naar de rand van de stad...meestal weer naar de armere buurten. Waarom wordt er daar geen meting van de luchtkwaliteit gedaan??

 • Rachida Boulahri

  Termont, een schop onder je rode kont!

 • Louis Verdonck

  Sinds e invoering van het immobiliteitsplan in Gent is de parkeerinkomst gestegen van 8 miljoen naar 20 miljoen. Inkomsten, daar gaat het hem om. Sociaal minder bedeelden helpen? Een lachertje!