Dure etentjes, drank en kledij

VOORZITTER MAAKT GROTE SIER MET GELD STUDENTENRAAD UGENT

Aan de universiteit van Gent is ophef ontstaan over het financiële beheer van de studentenraad. Dat schrijft studentenblad Schamper. Met de bankkaart van de studentenraad kocht voorzitter Johannes Weytjens onder meer merkkledij aan voor persoonlijk gebruik. "Maar elke euro daarvan is terugbetaald", reageert hij.

Het was een foto op socialmediawebsite Instagram die de bal deze week aan het rollen bracht. Op de post van een voormalig lid van het dagelijks bestuur van de UGent stond een dure fles whisky afgebeeld, betaald met het budget van de Gentse studentenraad. Ook etentjes in het gastronomisch restaurant Club Het Pand van de UGent en de aankoop van kledij werden betaald met de bankkaart van de studentenraad. Dit alles ter waarde van 633 euro.


Weytjens ontkent niet dat bepaalde aankopen voor privédoeleinden waren. "Maar geen enkel bedrag daarvan is verduisterd, alles is tot op de laatste euro terugbetaald. Hier zit een haatcampagne achter die al een tijdje aan de gang is." Al geeft hij in een interview met Schamper wel toe dat er een probleem is. "Ik heb financieel een moeilijk jaar achter de rug en er zijn zaken gebeurd die niet hadden moeten gebeuren, maar ik heb altijd met goede intenties gehandeld. De maatstaf die we gebruikten binnen de studentenraad om te bepalen wat privé is en wat niet, hebben we te flou gemaakt, maar dit hebben we echt nooit doelbewust gedaan."


Het feit dat bepaalde zaken pas terugbetaald werden nadat een nieuwe ondervoorzitter inzage vroeg in de financiën van de studentenraad, wordt Weytjens kwalijk genomen. Het zet kwaad bloed bij andere studenten die een bestuursfunctie opnemen. "Dat er bij de Gentse studentenraad aan geldverspilling en vriendjespolitiek wordt gedaan, is al langer bekend. Maar deze schandalige feiten tarten elke verbeelding", verklaarde Dries Van Langenhove, studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur aan Schamper.

Deze foto op Instagram van een fles whisky bracht de bal aan het rollen.
Repro De Spiegeleir Deze foto op Instagram van een fles whisky bracht de bal aan het rollen.

Achteraf terugbetaald

Begin juli werd reeds een werkgroep opgericht die de werking van de Gentse studentenraad intern moet evalueren. En intussen werd door een studentenvertegenwoordiger ook een motie van wantrouwen ingediend. De indiener ging er niet mee akkoord dat Weytjens de uitgaven pas achteraf terugbetaalde, toen er commotie ontstond. Weytjens laat zich intussen niet uit over zijn toekomst binnen de Gentse studentenraad. "Als men vindt dat de stappen die genomen zijn om de fout in te zien en recht te zetten niet voldoende zijn, dan draag ik de gevolgen daarvan. Ik was verantwoordelijk , maar ik wil niet de schuld opnemen voor zaken die ik niet heb gedaan, maar wel worden geïnsinueerd."