Definitieve resultaten Gent pas tegen 14 uur verwacht

Geen onderhandelingen voor er definitieve resultaten zijn

Mathias De Clercq is ongetwijfeld de winnaar, maar hoeveel voorkeurstemmen heeft hij?
Wannes Nimmegeers Mathias De Clercq is ongetwijfeld de winnaar, maar hoeveel voorkeurstemmen heeft hij?
Gent had, als laatste in Vlaanderen, maandag pas om 16 uur definitieve verkiezingsresultaten. Er was natuurlijk de affaire met het wit poeder, maar daarnaast ontbreekt er nòg een bureau. Officieel zijn er zelfs nog geen voorkeurstemmen geteld. En tot er geen definitieve resultaten zijn, wordt er dus ook niet onderhandeld. Hoe dat allemaal komt. Niemand weet het, zelfs het stadsbestuur niet.

Eigenlijk is het gewoon gênant dat de Arteveldestad weer eens achterblijft qua resultaten. Waar in sommige andere steden de schepenpostjes al zijn verdeeld, kennen de Gentenaars nog niet eens een definitieve zetelverdeling, laat staan de voorkeurstemmen. Gent stemt nog steeds met potlood en papier, en dat lijkt niet langer houdbaar te zijn.

Ik heb de indruk dat men zondag rond middernacht gestopt is met invoeren. Waarom? Dat weet ik ook niet

Sofie Bracke
Een Gentse kiesbrief, met liefst 13 partijen.
VDS Een Gentse kiesbrief, met liefst 13 partijen.

“Het duurt inderdaad allemaal wel heel lang”, zegt schepen van burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld). “Volgens Vlaanderen Kiest mogen we de definitieve uitslag tegen 14 uur verwachten. Waarom dat allemaal zo lang moet duren, weet ik ook niet. Ik heb de indruk dat men gisteren (zondag, red.) rond middernacht gestopt is met invoeren. Zeker qua voorkeurstemmen lopen we nog heel erg achter, die zijn blijven steken rond de 63 bureaus (Gent telt 91 bureaus, red.). Op Vlaanderen Kiest zijn er zelfs nog geen voorkeurstemmen bekend. Geen enkele. Gent had natuurlijk heel wat telwerk. Er waren 13 partijen, op enorme kiesbrieven. En al die voorkeurstemmen moeten dus apart geteld worden.”

Geen onderhandelingen

Zolang de definitieve resultaten er niet zijn en de voorkeurstemmen ontbreken, is officieel onderhandelen onmogelijk. Ja, de grote lijnen zijn bekend, maar dat aantal voorkeurstemmen kan de verhoudingen qua zetels nog doen schuiven. En daardoor blijft het spannend. Pas nadat alle stemmen geteld waren gisterennamiddag, bleek dat een rechtse meerderheid met Open Vld, N-VA en CD&V onmogelijk was omdat ze geen meerderheid had. Toen bleek dat het niet kon, werd de druk die Mathias kon uitvoeren op het kartel meteen een pak kleiner. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Sierens

    Zou er gesjoemeld worden,het duurt te lang weer.

  • boeken cops

    Gent bewijst maar eens te meer wat een 'failed city' ze is. Op alle vlak. Enige waar ze nu nog steeds niet uitslag kennen. Triestigaards.