DE PARTIJEN DOORGELICHT

De lijsttrekkers van Gent in debat.
sf De lijsttrekkers van Gent in debat.
Hoe staat elke partij ervoor? Wat zijn hun kansen? Een korte analyse in de eindsprint voor de verkiezingsdag:

SP.A-GROEN

Met Rudy Coddens heeft het kartel een reserve-lijsttrekker. De bijna 45.000 voorkeurstemmen van Termont in 2012 haalt hij niet, niemand trouwens. De absolute meerderheid is het kartel sowieso kwijt. Verwacht wordt dat vooral de socialisten stemmen verliezen en dat de machtsverhouding zal wijzigen. Groen wordt waarschijnlijk groter dan rood. Filip Watteeuw wordt zelfs op plaats vijf een stemmenkanon. Het kartel blijft vermoedelijk de grootste partij, maar of ze met CD&V genoeg halen om een meerderheid te vormen valt te betwijfelen.

Kartel-lijsttrekker Rudy Coddens
TeamGent Kartel-lijsttrekker Rudy Coddens

OPEN VLD

De liberalen hebben de enige 'bekende' lijsttrekker en die maakt daar handig gebruik van. Mathias De Clercq laat de hele campagne rond zichzelf draaien en wil absoluut burgemeester worden. Het is dat of naar Brussel. Hij wordt hét stemmenkanon van deze verkiezingen, heel wat Termont-kiezers lopen over naar de charmante Mathias. Open Vld zal stijgen, maar of ze ook echt aan zet komen valt te betwijfelen. Halen ze een meerderheid met N-VA en CD&V, met Mathias als burgemeester? Wordt het Open Vld, N-VA en Groen zoals in Mechelen? Of wordt Open Vld de enige mogelijke partner voor het kartel? Als dat het geval is, zal Mathias zijn vel duur verkopen en de burgemeesterssjerp eisen.

Mathias De Clercq, lijsttrekker Open Vld
Photo News Mathias De Clercq, lijsttrekker Open Vld

N-VA

De partij reed een intern brokkenparcours, met openlijke ruzies tussen de protagonisten. Siegfried Bracke mocht de lijst niet trekken en moest die plaats laten aan Elke Sleurs. Sleurs op haar beurt stond haar plaats grootmoedig af om een einde te maken aan de interne twisten en de compleet onbekende Anneleen Van Bossuyt werd op kop gezet. Een verpletterende indruk liet ze niet na, zeker niet in de debatten. Maar op straat wordt N-VA wel nog altijd gezien als 'alternatief voor de sossen'. Ook het nationale N-VA-effect speelt in Gent. De partij zal dus zeker niet dramatisch verliezen, maar vermoedelijk ook niet echt stijgen.

N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt
Florian Van Eenoo photonews N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt

CD&V

'Grote Belofte' Sarah Claerhout gaf er de brui aan, waarop CD&V er niks beter op vond dan de gepensioneerde Mieke Van Hecke op kop te zetten. Ja, ze heeft zeker haar verdienste, onder andere als hoofd van het katholiek onderwijs, en ja, ze heeft een naam. Ze doet het goed in debatten. Maar vernieuwend en verjongend is ze niet. Haar opdracht is mee besturen in Gent. Ze heeft een links profiel en flirt openlijk met het kartel. Maar hoeveel stemmen haalt CD&V nog in Gent?

Mieke Van Hecke, lijsttrekker voor CD&V.
Wannes Nimmegeers Mieke Van Hecke, lijsttrekker voor CD&V.

PVDA

Nooit eerder was deze extreem-linkse partij zo populair. Lijsttrekker Tom De Meester kent het klappen van de zweep (en ook dat van de sociale media) en maakt daar handig gebruik van. Hij trekt resoluut de kaart van het schrijnend (sociale) woningtekort in Gent en van de armoede in de stad. Zijn verhaal slaat aan. PVDA haalt vermoedelijk één of zelfs twee zetels en komt zo voor het eerst de gemeenteraad binnen. Niemand wil echter met PVDA besturen.

 Tom De Meester, lijsttrekker voor PVDA
Wannes Nimmegeers Tom De Meester, lijsttrekker voor PVDA

VLAAMS BELANG

Johan Deckmyn blijft de aanvoerder van de extreemrechtse kant. Hij blijft op dezelfde nagel slaan en weet dat ook hij in de oppositie zal blijven zitten. Daarom hoeft hij zich bij zijn tussenkomsten niet in te houden. De kans is groot dat Vlaams Belang kiezers inpikt van N-VA en dus - beperkt - stijgt.

Johan Deckmyn, lijsttrekker Vlaams Belang.
Wannes Nimmegeers Johan Deckmyn, lijsttrekker Vlaams Belang.

BE ONE

De grote onbekende. Wat doet de migrantenpartij die geen migrantenpartij genoemd wil worden, maar wel de 'gelijkheid' (vooral dan qua afkomst) als hoofdpunt heeft? Be One, met de ervaren Meryem Kaçar - ex-parlementslid voor Groen - op kop, lijkt een grote aanhang te hebben bij de Gentenaars van Turkse origine en die zijn toch met 25.000.

Meryem Kaçar (met Erçan Tok), lijsttrekker voor  Be.One
Gianni Barbieux Meryem Kaçar (met Erçan Tok), lijsttrekker voor Be.One

KLEINERE PARTIJEN

De Gentenaars krijgen voor de gemeenteraad dertien lijsten voorgelegd op 14 oktober. Kleinere lijsten, zoals Piss-Off, De Spiegel, Gentse Burgers, Multiculturele Recht Partij en Vlaams Multicultureel Collectief zullen weinig potten breken. Er is wel nog dat kleine Duw.Gent, dat pleit voor inspraak en heel wat bekende Gentenaars in zijn rangen heeft.

De mensen van Duw.Gent
Gianni Barbieux De mensen van Duw.GentReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.