De band bij Volvo Cars draait straks 12 seconden trager, deel interim-arbeiders verliest job

De band bij Volvo zal 12 seconden trager draaien
Photo News De band bij Volvo zal 12 seconden trager draaien
De Gentse Volvo-fabriek kondigt een ‘herbalans’ aan. Dat wil zeggen dat de lijn in de eindassemblage 12 seconden trager zal draaien. Als gevolg daarvan verliest een deel van de interim-arbeiders zijn job in het najaar.

Zoals gepland en al eerder gemeld stopt Volvo Cars Gent met de productie van de V40 tegen de zomer. Vanaf dan zullen in gent enkel nog de nieuwe modellen V60 en XC40 van de band rollen. Vooral die laatste zal veel meer gemaakt worden, er wordt gerekend op een verdubbeling van de productie tegen 2020.

De fabriek moet daarop voorbereid worden. Momenteel is er immers een onevenwicht in productie tussen de las- en spuitfabriek enerzijds en de eindassemblage anderzijds. Bij de las- en spuitfabriek moet vandaag geregeld worden overgewerkt, terwijl in de eindassemblage geregeld werkloosheidsshiften worden ingevoerd. Dat moet gesynchroniseerd worden. Daarom zal de band in eindassemblage met 12 seconden vertraagd worden.

“Het opnieuw balanceren van het productieproces is een gangbare praktijk in de automobielsector”, klinkt het in een interne mededeling van Volvo. “Daarenboven is het belangrijk tot een optimale bezetting in de verschillende shops te komen. Een deel van de interimcontracten zal worden stopgezet, maar pas in het najaar. We streven naar een optimale bezetting in onze fabriek, en houden hierbij zeker ook rekening met de extra uitdagingen waar we voor staan, onder meer op het vlak van elektrificatie maar ook om de gevolgen van de capaciteitsuitbreiding van de XC40 in de las- en spuitfabriek op te vangen. Daarvoor zullen extra medewerkers nodig zijn. Interimmedewerkers die toch zullen moeten vertrekken, zullen optimaal begeleid worden in samenwerking met het interimkantoor.” Mensen met een vast contract hoeven niet te vrezen voor hun job.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joeri Nobels

  Meneer van Dyck en meneerJansens, graag een beetje meer respect voor de mensen die lijnarbeid doen! 12 seconden op een productielijn is inderdaad een grote aanpassing. We rekenen zelfs in TMU, 1 sec = 27 TMU. Zo hen je een minimum aan wasted time... Kom gerust eens een dagje mee draaien, ge zult goed slapen! Lijnarbeid is bijna topsport. Vriendelijke groet.

 • karl van dyck

  Oei oei 12 seconden,wat een catastrofe...worden ze daar betaalt per seconde?

 • Peter Janssens

  Anders moet ge nu de boel maar beginnen platstaken zoals Ford Genk en GM Antwerpen. En die interim-contracten zijn een goede zaak om het kaf van het koren te scheiden. Je moet wat beter je best doen dan wanneer je direct een vast contract krijgt maar dat is toch niet te veel moeite?

 • Stefanie Hoedaert

  Tegenwoordig word je alleen nog als interim aangenomen, als je geluk hebt krijg je na 3 jaar een vast contract... Ze kunnen u buitensmijten dus wanneer ze willen!

 • dirk de smet

  dat heb je dan met nep statuten ,interim is een onzekere toekomst,deze maand heb je het goed en volgende maand zit je in de aalkuip,ieder een vaste en zekere job,dat is pas een job,maar geen tijdelijke uitbuiting,ieder vast werk!!!! en niet op commando waar de interim je sociale lasten betaald dit moeten bedrijven doen ,het zal snel veranderen ,maar ja alles voor de bedrijven hier te houden velen zelfs belasting vrij en de kleine man is de dupe