Dan toch renovatie voor opera

STUDIE VAN 2 MILJOEN EURO VOORBODE VAN VERNIEUWINGEN

Na de renovatie moet de opera meer gebruikt worden, ook voor hedendaagse dans en muziektheater.
Foto James Arthur Na de renovatie moet de opera meer gebruikt worden, ook voor hedendaagse dans en muziektheater.
Het gaat er dan toch eens van komen. De Gentse opera krijgt de renovatie waar het al zo lang op wacht. Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) bestelt binnenkort een studie die 2 miljoen euro zal kosten, een schijntje van de totale restauratiekost. Na de renovatie moet het gebouw een centrum worden voor opera, muziektheater en andere podiumkunsten.

De renovatie van de Gentse opera in de Schouwburgstraat is een echte processie van Echternach. In 2010 blokletterde deze krant al dat de renovatie dichter bij was van ooit tevoren. We zijn inmiddels zeven jaar verder en er is toch weer een kleine stap in de goede richting gezet. Minister van cultuur Sven Gatz (Open Vld) wil namelijk een studie bestellen om de toekomst van het operagebouw uit te stippelen, zowel qua renovatie als qua gebruik. Die studie zal 2 miljoen euro kosten, wat wel degelijk duidt op het nodige engagement.

Beige

Dat het operagebouw een opfrisbeurt nodig heeft, is duidelijk. De buitenkant van het gebouw is al onder handen genomen. Maar het zijn de statige zalen die dringend aandacht nodig hebben. De opera heeft een lustergalerij van wel 90 meter, langer dan die in Versailles, maar de plaaster valt er letterlijk van het plafond. De laatste renovatie van het interieur dateert uit de jaren 50 en toen werd het gebouw niet zachthandig aangepakt. De originele frisgroene kleur werd vervangen door beige, er werd behang geplakt over muurschilderingen en de oude plafondschildering werd simpelweg overschilderd in - jawel - beige.


Het was parlementslid en Gents schepen Mathias De Clercq die bij de minister informeerde naar de toekomstplannen. Volgens de minister is er een masterplan in opmaak dat moet uitmonden in een totale opwaardering van het gebouw. In augustus gebeurt de oproep naar studiebureaus en tegen december moet er een bureau aangesteld zijn. Het is de eerste concrete stap in de goede richting in vele jaren.


Mathias De Clercq reageert opgetogen: "De minister investeert in de toekomst van de opera. Die zal na de renovatie beschikken over een betere infrastructuur waarin verscheidene podiumkunsten hun plaats zullen hebben en de toekomst van Gent als bruisende culturele aantrekkingspool verzekeren".


De minister wil in februari volgend jaar een beheersovereenkomst tekenen met het Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen voor de periode 2017 tot 2021. Daarin zal opgenomen worden dat de operazalen intensiever gebruikt moeten worden. Vandaag zijn er wel occasionele voorstellingen in de opera en wordt er ook gerepeteerd, maar de zaal zit lang niet aan haar limiet. Ook hedendaagse dans (bv Ballets C de la B), muziekensembles (bv Muziek LOD), concertorganisaties (bv Vooruit) en muziektheater zullen er een stek krijgen.