Daders ramkraak bij Mediamarkt krijgen geen genade van rechter: celstraffen tot vier jaar

De uitgebrande Mini aan de Mediamarkt in Zwijnaarde.
Foto JEW De uitgebrande Mini aan de Mediamarkt in Zwijnaarde.
De drie mannen die eind vorig jaar de vitrine van Mediamarkt Zwijnaarde ramden met een Mini Cooper en er voor tienduizenden euro’s aan laptops en fototoestellen stalen, zijn woensdagochtend door de rechtbank naar de gevangenis gestuurd.

Op 22 december vorig jaar reden drie mannen met een gestolen Mini Cooper de vitrine van Mediamarkt aan diggelen. Twee daders liepen de winkel binnen en namen zoveel mogelijk mee - ze verzamelden laptops en fototoestellen in sportzakken. De Mini Cooper staken de daders in brand. Het trio reed met een tweede wagen weg, richting Brussel.

Enkele maanden later werden de daders gevonden. Het gaat om twee Brusselaars en één Marokkaanse man uit Antwerpen. Ze zitten nu al enkele maanden in de gevangenis. De rechtbank bevond het drietal deze ochtend schuldig. De twee belangrijkste beklaagden kregen vier jaar cel, waarvan één met uitstel. De derde inzittende kreeg drie jaar cel, waarvan anderhalf jaar effectief.

De beklaagden bleven erbij dat ze de ramkraak in opdracht pleegden van enkele criminelen uit Charleroi, die het plan volledig hadden uitgetekend. De beklaagden zouden slechts kruimels van de koek hebben gekregen - “wat zakgeld”, noemde een van de advocaten het, van de totale buit van zo’n 100.000 euro. De mannen zouden ook erg amateuristisch te werk zijn gegaan. Die buit werd overigens nooit gevonden - wellicht werd alles snel doorverkocht.

De verdediging heeft één maand om in beroep te gaan.

De drie mannen die in december de ramkraak pleegden.
Sam Ooghe De drie mannen die in december de ramkraak pleegden.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jeroen Deschrijver

  Geen genade? Wat is dat nu voor een flutstraf. Ze lachen zich een ongeluk.

 • WILFRIED DESLYPERE

  En dit noemen ze een strenge straf, binnen 2 jaar zijn ze opnieuw bezig , het blijft een paradijs voor criminelen.

 • Roeland Croket

  4 jaar is te weinig. Met een auto een ramkraak plegen is niet impulsief en mag bijgevolg zeer zwaar gestraft worden.

 • Albert Devrije

  Dat is in de praktijk een jaartje brommen. Schandalig! Stelen en vernielen is een schending van het mensenrecht op bezit. De straf zou minstens 10 jaar effectief moeten zijn. Tien jaar echt opgesloten zijn zonder de instelling te mogen verlaten. Dagelijks les over de mensenrechten.

 • etienne vijverman

  genade de straf is veel te licht ....waarom omdat ze binnen de kortste keren met enkelband thuis zitten !!!! justitie moet haar cijfers houden !!!! en de slachtoffers die blijven in de kou van terug betaling van schade komt weinig of niets in huis dat is een van de grootste reden dat de criminaliteit blijft stijgen !!!!!!