Cinema Rio na 57 jaar weer open

BUURTBEWONERS HERSTELLEN BIOSCOOP IN BRUGSE POORT IN ERE

Bezielers van het project Jeroen Goddemaer, Jaco Jacobs, Wiebe Moerman en Eva Samyn in de authentieke stoeltjes die ze konden recupereren.
James Arthur Bezielers van het project Jeroen Goddemaer, Jaco Jacobs, Wiebe Moerman en Eva Samyn in de authentieke stoeltjes die ze konden recupereren.
In de Brugse Poort heropent morgen na bijna 60 jaar Cinema Rio opnieuw de deuren. De bioscoop, die tussen 1920 tot 1960 heel wat volk lokte, werd nu in ere hersteld door een groep buurtbewoners, die zelfs 84 authentieke zitjes recupereerde.

"In de Meibloemstraat stond er een oud cultureel centrum in vervallen staat", vertelt Wiebe Moerman. Het gebouw werd 100 jaar geleden gezet door de Coöperatieve De Vooruit. 'De Koer', zoals de vroegere zaal Meibloem nu heet, wordt gerund dor een professionele organisatie, ontstaan uit de tijdelijke invulling van 'De Meubelfabriek'.

Beschimmeld

"In de oude theaterzaal vonden we een afgesloten balkon, dat goed was weggestoken en helemaal beschimmeld. Het was daar, op die plek, dat vroeger de cinema was. Vorig jaar hebben we met een aantal buurtbewoners het plan opgevat deze historische site nieuw leven in te blazen. We verenigden ons onder de naam 'Cinéclub Rio'."


"Het is op dat balkon dat de cinema terug tot leven wordt gewekt, met dezelfde naam als toen, Cinema Rio. We hebben heel wat werk gestoken in de restauratie van het balkon. Het was een plek met 100 zitjes, en 84 daarvan hebben we kunnen bewaren. De eerste film die we donderdag spelen, is ook de laatste die hier in de jaren '60 heeft gespeeld, 'Le Notti Bianche'. Zo pikken we meteen de draad weer op, maar het is ook gewoon een heel sfeervolle film. En sfeer, daar draait het om. We vragen de mensen om opgekleed te komen naar de première, in de stijl van de openingsfilm


uit 1957."

Kindervoorstelling

Ooit draaiden er tot 8 films per week in Cinema Rio, voorlopig houdt de organisatie het bij een wekelijkse film op donderdag, en een maandelijkse kindervoorstelling op zondagnamiddag. Cinema Rio moet een nieuw trefpunt voor film- én cinemaliefhebbers worden, met een eigenwijze programmatie. "Voorlopig doen we het met een scherm en een goede beamer, maar we hopen via het Burgerbudget van de stad geld te krijgen voor een betere installatie. Qua filmbeleving is Cine Rio dus nog niet af."


Donderdag is iedereen welkom in de Meibloemstraat 86. De deuren openen om 19.45, het balkon om 20.15. Wie eerst komt, heeft plaats. De film start om 20.30 uur, maar om zeker te zijn dat iedereen kan meegenieten is er ook een late vertoning die om 23 uur start. De komende weken start de film telkens om 20.30. Op 12 oktober is dat 'Aaltra', op 19 oktober 'Once Upon a Time in Anatolia' en op 26 oktober 'Irma V'. Op zondag 22 oktober is er om 14.30 de kinderfilm 'De Drie Rovers', voor kindjes vanaf 4 jaar. Alle info: www.dekoer.be of op Facebook, deKoerGent