Café met meeste bieren op vat

ROCK CIRCUS HEEFT TOOG MET 58 TAPKRANEN

Jan Francois achter de toog met 58 tapkranen in zijn café Rock Circus.
Foto Wannes Nimmegeers Jan Francois achter de toog met 58 tapkranen in zijn café Rock Circus.
De nieuwste ontdekking in de Overpoortstraat heet Rock Circus. Het is een atypisch café in alle opzichten. Er wordt alleen rock gedraaid, en ze hebben er geen pils en geen 'doorsnee' bier. Wél 58 speciale bieren van het vat, en een mooie collectie whisky.

Voor Jan Francois (44) het pand kocht, ontmantelde en heropbouwde was er een nachtwinkel gevestigd. Vandaag heet de vestiging in de Overpoortstraat 22 Rock Circus, een combinatie van Jans 2 grote liefdes: bier en muziek. Jan is geen onbekende in het milieu. Ook de Back Door in de Sint Amandsstraat is van hem. Daar hebben ze 250 bieren uit flesjes.


"Bier in flesjes hebben we hier in Rock Circus niet", zegt Jan. "Alleen in flesjes van 75 centiliter. Hier is alles van 't vat. 58 verschillende soorten, waarvan er 2 alleen hier te krijgen zijn. Circusbier is een blond bier van 8 graden, en Red Rooster is een bruin bier met bosbessen. De toog heb ik speciaal in Nederland laten maken. 10 meter lang in één stuk, met alle tapkranen erin geboord. Mensen kijken hun ogen uit, de toog is al ettelijke keren gefotografeerd."


Jan heeft zijn liefde voor bier opgedaan in de Hopduvel, in de jaren 90 hét biercafé van Europa. Bezieler Antoine - Toon - Denooze stopte daar in 2000 en liet de zaak over aan zijn broer. Zelf trok hij naar Afrika. "Ik heb bij Toon gewerkt, eerst in het restaurant boven, later in het biercafé", zegt Jan. "Daar heb ik alles geleerd. Toon en ik zijn altijd contact blijven houden. En Toon steekt hier een handje toe, met raad en daad." Toon knikt. "Eigenlijk is dit mijn erfenis, die Jan nu verderzet. Ik ben fier op hem."


Van de Hopduvel en het schitterende terras daar schiet niks meer over, een ontwikkelaar veranderde het café in een handvol studio's. Maar de liefde voor het bier is dus verhuisd naar de Overpoortstraat. En de klanten van toen vinden de weg terug. "De Overpoortstraat is niet perse een rare locatie voor dit café", vindt Jan. "Iedereen kent de Overpoort, tot ver buiten Gent. Het is ook niet zo dat alle studenten zo veel mogelijk willen drinken voor zo weinig mogelijk geld. Er zijn er ook die écht bier appreciëren. Het echte 'zuipen' gebeurt verderop in de straat. Hier is de gemiddelde prijs voor een bier 3,4 euro."

Rockmuziek

Jan is één van de weinige cafébazen die vrij is van brouwer. "Ik werk niet met grote brouwerijen, alleen met kleintjes die heel specifieke bieren brouwen. Ik bezoek brouwerijen om mijn selectie te maken. Sommige bieren worden speciaal voor dit café op vat getrokken." In het café is verder alleen rockmuziek te horen, met The Doors als favoriet van de uitbater. "Ik heb boven een muziekstudio waar ik compilaties maak. Die speel ik af in de zaak. Zelf muziek maken doe ik niet, dat zal er ook nooit van komen. Maar zelf brouwen, dat sluit ik niet uit." Al broedt Jan eerst nog op andere plannen, zoals de uitbreiding van zijn tapkranen. Al heeft hij er nu al veruit de meeste in België.


Rock Circus, Overpoortstraat 22, van 15 tot 3 uur, gesloten op zondag.