Café Afsnis omgetoverd tot Belgica

EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN TIJDENS OPNAMES NIEUWE FILM FELIX VAN GROENINGEN

De opnames vinden plaats in café Afsnis.
WN De opnames vinden plaats in café Afsnis.
De opnames voor Belgica, de nieuwe film van Felix Van Groeningen, lopen stilaan op hun einde. Belgica is een film over het bekende Gentse danscafé Charlatan, en wordt grotendeels gedraaid in Gent. De vader van Van Groeningen richtte destijds de Charlatan op en Felix werkte er zelf ook even als barman.

De film wordt gedraaid in café Afsnis bij Sint-Jacobs in Gent, niet in de Charlatan zelf. "Vooral uit praktische overwegingen. Dit plein kunnen we makkelijk afsluiten voor de opnames, op de Vlasmarkt gaat dat niet", legt regisseur Felix Van Groeningen uit. "En we wouden ook echt een klein café, om de beginjaren van de Belgica te verbeelden. We hebben een andere zaal voor de grotere Belgica."

Fotoband: 1. Opnames in een stampvol café. 2. Van Groeningen geeft uitleg aan een acteur. 3. Stef Aerts vertolkt de rol van de jongste broerJo, Tom Vermeir is Frank, de oudste broer (4).
WN Fotoband: 1. Opnames in een stampvol café. 2. Van Groeningen geeft uitleg aan een acteur. 3. Stef Aerts vertolkt de rol van de jongste broerJo, Tom Vermeir is Frank, de oudste broer (4).

Twee broers

Het verhaal van de film gaat over een drietal jaar in de jaren 2000, over de opkomst en het verval van café Belgica. "Het is een verhaal over broederschap, over mensen die elkaar terugvinden in een droom die ze verwezenlijken, een droom die ze later kapot zien gaan", zegt Van Groeningen.


De film gaat over twee broers, Jo en Frank. Frank is de oudste, zijn rol wordt vertolkt door Tom Vermeir, de zanger en gitarist van de rockband A Brand, bekend van hits als 'Hammerhead' en 'Beauty booty killerqueen'. Vermeir studeerde aan het conservatorium in Gent en heeft al in verschillende theaterproducties gespeeld. "Felix Van Groeningen zag me aan het werk met Compagnie Cecilia, het gezelschap van Arne Sierens - die ook het scenario schreef voor deze film - en Johan Heldenbergh. Hij vond het goed wat ik deed, en vroeg me voor de rol van Frank. Het is mijn eerste ervaring met film, maar het is echt fantastisch om Frank te mogen spelen", zegt Vermeir.

WN

Optredens

Stef Aerts, bekend van de film Adem, speelt de jongere broer Jo. Hij begon café Belgica, uit liefde voor de muziek, en betrekt zijn broer Frank erbij. Dat loopt echter niet goed af. In de scènes die gisteren werden ingeblikt, heerste er chaos in het café en werd er gevochten. 's Avonds toont Frank zich niet van zijn mooiste kant en slaat hij iemand in elkaar in een steegje. "Straks mag ik dus een paar uur op iemands gezicht slaan", lacht acteur Tom Vermeir.


Muziek speelt alvast een belangrijke rol in de film. "Er zijn verschillende optredens in het café. Roland Van Campenhout treedt op als een gelijkaardig bluesfiguur Jimmy, er is een hardcoregroep, de meisjes van Kenji Minogue maken hun opwachting, alsook de Propere Fanfare van de Vieze Gasten. Alle liedjes zijn geschreven door de broertjes Dewaele van Soulwax. Ik heb echt enorm veel respect voor wat die mannen hebben gedaan", zegt Vermeir. Zelf heeft hij geen aandeel in de soundtrack.

WN

Donkere sfeer

De figuranten vonden het alvast een hele ervaring. Felix Van Groeningen schetste even de situatie voor ze begonnen te draaien. "Er heerst op dit moment een donkere sfeer in het café. De baas heeft net de portiers ontslaan, het is al laat, er is veel gedronken en er hangt agressie in de lucht." Tijdens de scène raakt Rudy Rasta, gespeeld door Silvanous Saow, verwikkeld in een klein gevechtje met een lastige klant. De man had al te veel op en Rudy vraagt hem te vertrekken, met wat duw- en trekwerk tot gevolg. "Bij een filmgevecht wordt er niet echt gevochten, het is eerder een dansje", klonk het, maar zo leek het niet. Silvanous kreeg wel degelijk een flinke duw en ging tegen de grond. "Whoaw, die smijt u echt wel tegen de muur", klonk het verontwaardigd bij enkele figuranten als de scène erop zat. Iedereen was zichtbaar onder de indruk.


Gisteren was de 32ste draaidag van Belgica. In totaal zijn er 45 draaidagen, op 10 februari zit het erop. De release van de film is voorzien voor 14 oktober 2015.

WN