Buurtcentrum achter ‘muur van 1 miljoen’

Er is weer  toekomst voor de muur van 1 miljoen in Ekkergem.
Faye Pynaert Er is weer toekomst voor de muur van 1 miljoen in Ekkergem.
De vervallen pandgang in Ekkergem wordt een buurtcentrum. De muur behoorde tot een voormalig militair hospitaal en staat al 45 jaar te verkommeren. Monumentenzorg Vlaanderen dreigde met een proces en verplichtte de stad de muur, die op instorten staat,  te restaureren. Kostprijs: 1 miljoen euro. Nu maakt Gent er een buurtcentrum van.

De muur die aan het politiecommissariaat grenst, veroorzaakte heel wat consternatie de voorbije jaren. Hij stond te verkommeren, en de buurt mocht een tijdlang zelfs het aangrenzende parkje niet meer in wegens instortingsgevaar. Als reactie daarop gingen de omwonenden massaal springen naast de muur, in de hoop dat die écht zou instorten, gewoon om ervan af te zijn. Maar Monumentenzorg Vlaanderen zag dat anders en dreigde met een proces. De pandgang van het vroegere militair hospitaal was eigendom van de politie, en burgemeester Termont zou als hoofd van de politie aansprakelijk gesteld worden. De stad Gent liet de muur dan maar stutten. Dat was in 2014.

Nu wordt de muur, en eigenlijk de volledige gang, eindelijk hersteld. Tegen midden 2019 moet dat klaar zijn. De bewonersgroep Ekkergem kan de gang dan gebruiken als buurtcentrum, en ook de politie zal er sporadisch gebruik van maken. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bert Van Lancker

    Joepie!!! :-)