Bugs & Lunch opent zaterdag

EERSTE INSECTENRESTAURANT VAN HET LAND IN BURGSTRAAT

Liesbet Minne en David Crëelle zijn echte insectenfijnproevers.
Foto WN Liesbet Minne en David Crëelle zijn echte insectenfijnproevers.
Chocoladegebak met meelworm en knapperige sprinkhanen, voor sommigen is het pure horror maar voor Liesbet Minne en David Crëelle zijn insecten het ultieme gastronomische genot. Ze openen zaterdag Bugs & Lunch in de Burgstraat, het eerste insectenrestaurant van het land.

David is een kok uit Gent, Liesbet is een gewezen danseres uit Brugge. Samen reisden ze door Azië en leerden er alle facetten van de Aziatische keuken kennen: inclusief het eten van sprinkhanen en kakkerlakken. "Eerst proefden we meelwormen, daarna kakkerlakken. Echt lekker was dat niet altijd, maar ik had al snel door dat dit wel eens het eten van de toekomst kon worden. Toen een aantal insecten in ons land werden goedgekeurd ter consumptie, wist ik dat ik er mee aan de slag moest", zegt David.

Voor de twijfelaars

Samen met zijn broer, die hij kon overhalen om mee te stappen in het insectenavontuur, zal David in de keuken staan. Hun zaak is gevestigd in hetzelfde gebouw als koffiebar Le Jardin Bohémien in de Burgstraat. De achterkant van het gebouw doet dienst als restaurant. "We hebben veel tijd gehad om te experimenteren. We hielden al een paar pop-up restaurants open, onder andere in Genk. Daar konden we de reacties van de mensen al eens aftasten en dat viel enorm mee. We kregen een heel divers publiek over de vloer. Van avonturiers tot gezinnen met kinderen. We hebben geen enkele keer geweten dat mensen hun bord niet leeg aten. Als er in een groep één iemand niet durft dan overhalen de anderen hem of haar wel. Meestal is de twijfelaar achteraf het meest enthousiast", zegt Liesbet.

Bloem van meelwormen

"We proberen er ook voor te zorgen dat het bord er smakelijk uitziet. In sommige gerechten zal je ook geen insecten zien, althans niet met het blote oog. We hebben bijvoorbeeld bloem van meelwormen verwerkt in onze moelleux. Ook in onze springrolls zitten meelwormen. In andere gerechten zitten verschillende soorten sprinkhanen. Kakkerlakken serveren we niet. Die zijn nog niet goedgekeurd voor menselijke consumptie. Als dat wel gebeurt dan komen ze zeker op het menu", aldus Liesbet.

Krekelkroket

Om de drempel wat lager te maken produceerde David ook een krekelkroket. Die zal verkocht worden in de bekende Gentse frituur De Frietketel in de Papegaaistraat (zie kader) en twee andere frituren in de Vlaamse Ardennen.


"Elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond serveren we een insectenmenu. Elke middag (dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag) serveren we een lunchmenu zonder insecten maar met een insectenproevertje voor wie dat wil."