Buffalo's veroveren Arteveldestad

LUIDE OPTOCHT NAAR STADION EN NIEUWE FANSHOP KRITIEK OP NIEUWE SLOGAN

Een tweehonderdtal fans van KAA Gent hielden zondag een Buffalomars door Gent en hielden ook halt op het Sint-Pietersplein.
Yves Masscho Een tweehonderdtal fans van KAA Gent hielden zondag een Buffalomars door Gent en hielden ook halt op het Sint-Pietersplein.
Gent is - meer dan ooit - Buffalostad. Een hoop voetbalsupporters trok zondagnamiddag te voet van het stadscentrum naar het stadion en dat heeft iedereen op en rond de route gehoord. In het stadion stond er meteen een file aan de nieuwe fanshop. Toch klonk er ook één negatief geluid binnen voetballand: de supporters spuwen de nieuwe slogan van de club uit.

Nu de voetbalploeg van de Arteveldestad hoge ogen gooit in de competitie, worden steeds meer Gentenaars meegetrokken in de Buffalohype. Voor de play-off wedstrijden blijft geen stoeltje in de Ghelamco Arena onbezet en nochtans zijn er 19.999 plaatsen. Om de spelers en het bestuur een hart onder de riem te steken, besloten de supporters om voor de wedstrijd tegen Kortrijk afgelopen zondag een heuse Buffalomars te organiseren. Met een dikke tweehonderd verzamelden ze aan de Stadshal in de clubkleuren. Onder politiebegeleiding trokken ze richting Ghelamco Arena. Ondanks de vraag van de organisatoren én van Buffalo-indiaan Ben Bundervoet werd er continu met bommetjes gegooid, wat nogal wat lawaai veroorzaakte. In de Koestraat sloegen zelfs enkele alarmen aan in de winkels. Verder verliep de mars evenwel luid, maar incidentloos. Hoe dichter bij het stadion, hoe meer supporters zich aansloten bij de stoet.

Aan de kassa's van de nieuwe fanshop stonden meteen lange wachtrijen.
Yves Masscho Aan de kassa's van de nieuwe fanshop stonden meteen lange wachtrijen.

Beperkte collectie

In het stadion zelf was net de nieuwe fanshop geopend. De vorige uitbater was failliet gegaan met nogal wat problemen tot gevolg. Eigenlijk zou het winkeltje pas volgend seizoen weer openen, maar de vraag naar Buffalospullen was zo groot dat KAA Gent een inspanning leverde en de fanshop toch nog opende voor de play-offs, maar dan wel met een beperkte collectie. Dat kon de pret bij de supporters duidelijk niet bederven, want die stonden meteen in een overdreven lange wachtrij voor de winkel. Sjaals en truitjes werden massaal aangekocht. Dat Gent won van Kortrijk, maakte de feestvreugde bij alle Buffalo-supporters compleet.


Toch één schaduw over al die Buffalo-vreugde: de nieuwe slogan, die de club vorige week bekend maakte, stuit op heel wat weerstand. Vroeger was Nie Neute, Nie Pleuje de officiële slogan van KAA Gent, en de rest van Gent. Maar het bestuur veranderde dat nu in 'We Are One Family, We Are Buffalo'. De club vindt dat deze slogan uitdrukt wat de ploeg wil uitstralen. Maar de supporters vinden het vooral een ongelukkige samentrekking van de slogans van Anderlecht (We Are Anderlecht) en aartsrivaal Club Brugge (One Club, One Family, One Passion). Supportersclub Ballieue Gantoise startte zelfs een online petitie. "Wij willen dat deze holle slogan naar de prullenbak verwezen wordt, en dat Nie Neute, Nie Pleuje terugkomt", zegt voorzitter Xavier Kluyskens. De petitie kreeg al een paar honderd ondertekenaars en wordt bij de wedstrijd tegen Club Brugge aan het bestuur overhandigd. Meer info: www.petities24.com/afschaffen_nieuwe_slogan_kaa_gent

De slogan die de supporters zo snel mogelijk weer weg willen.
Yves Masscho De slogan die de supporters zo snel mogelijk weer weg willen.