Broers bouwen Halfvastenfoor in Lego

Foto Wannes Nimmegeers
Twee Gentse broers hebben de voorbije vijf jaar de Halfvastenfoor in Gent nagebouwd met Legoblokjes. De attracties van Aziz en Mo Becha werden drie weken lang tentoongesteld in een galerij aan de Kuiperskaai.

Het leeuwendeel van het werk werd verzet door Aziz Becha. "Vijf jaar geleden moest ik drie keer geopereerd worden aan mijn knie. Ik moest dus stilzitten. In die periode vond ik een Lego-kermisvrachtwagentje terug van mijn broer Mo", vertelt hij. "Het was de enige Lego die ik nog had. Alles waar we als kind zoveel mee gespeeld hadden, was weg. Maar dat ene wagentje deed de microbe weer opleven. Toen ben ik begonnen met de Halfvastenfoor na te bouwen. Mijn broer en ik zaten vroeger op internaat op het Kramersplein. Als we 's nachts kabaal maakten, moesten we op straf staan met zicht op de foor. We kenden in die tijd ook alle foorkramers daar."


De voorbije vijf jaren bouwde Aziz dus de foor na, van wafelkraam Max tot het spookhuis, van de ballen om op het water te lopen tot de snelle molens. "En elke attractie past ook echt in het bijhorende vrachtwagentje. Anders was er geen uitdaging aan", lacht Aziz. Broer Mo zorgde voor bijpassende kermisgeluiden en stelde voor de gelegenheid zijn galerijtje aan de Kuiperskaai 17 ter beschikking. Daar kan je de Lego-kermis dit weekend nog bezoeken op zaterdag en zondag van 14 tot 20 uur. (VDS)