Bellot wil alcoholslot in alle bussen en autocars na betrapping van buschauffeurs die schoolkinderen vervoeren

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR)
BELGAONTHESPOT Minister van Mobiliteit François Bellot (MR)
Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil een alcoholslot verplichten in alle bussen en autocars. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS nadat twee chauffeurs vandaag op de parking van Flanders Expo werden betrapt op dronkenschap terwijl ze schoolbussen vol kinderen bestuurden.

Voor Bellot is dat de druppel en hij wil nu verplicht een alcoholslot laten installeren bij alle autocars en bussen. Toch belooft dat niet gemakkelijk te zijn. Want zowel voor bestaande als voor nieuwe bussen moet zo’n maatregel op Europees niveau worden beslist.

Daarbij komt dat zoiets voor bestaande bussen niet enkel federaal maar ook gewestelijk goedgekeurd moet worden.

Lees verder onder de foto.

Twee chauffeurs bleken onder invloed te zijn.
Politie Gent Twee chauffeurs bleken onder invloed te zijn.

61 bussen gecontroleerd

In totaal werden 61 bussen en hun chauffeurs gecontroleerd op technische eisen, boorddocumenten en alcohol. Met opmerkelijke resultaten. In totaal werd voor 7.548 euro aan boetes uitgeschreven. Veertien bussen vertoonden technische gebreken. Dit ging voornamelijk om het ontbreken van noodhamers, vervallen brandblussers, loshangende vloerbekleding, slecht werkende gordels of ontbrekende pictogrammen. 

Vijf chauffeurs bleken niet in orde met hun vervoersvergunning. Zes chauffeurs hadden geen correct reisblad. Er waren ook vijf inbreuken tegen de rij- en rusttijden. Van alle chauffeurs werd ook een alcoholtest afgenomen. Spijtig genoeg liepen twee chauffeurs hier ook tegen de lamp. Hun rijbewijs werd voor enkele uren ingehouden.

 Het doel van de actie was om enerzijds de veiligheid van de passagiers te garanderen en anderzijds de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs te controleren, zegt de lokale politie. Die werd bijgestaan door een team van de federale politie, de RVA en de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sofie de Herckenrode

  Ik vind dit een zeer goede maatregel. Als je mensen vervoerd met de bus, heb je een verantwoordelijkheid! Ik snap sommige mensen niet. Waarom zou je andere mensen in gevaar brengen? Bon, met deze maatregel zou het wel moeten lukken.

 • Tomé Martinho

  Waarom geen algemeen verbod inzake dit drinkbaar vergif?

 • JAN krommentak

  men weet toch altijd van een mug een olifant te maken wil iemand zich hier profileren , hoeveel keer valt zoiets voor ? als beroepschauffeur zou het vanzelfsprekend 0 moeten zijn dus sanctioneren en terechtwijzen is veel beter dan zo een belachelijke grote investering te laten doen die eigenlijk zo omzeild kan worden omdat iedereen hier in kan blazen

 • Michael Aerts

  Sinds 20 jaar hanteer ik voor mezelf de nul tolerantie. NOOIT drinken als ik moet rijden, NOOIT rijden als ik gedronken heb. Geen pint, geen avocaatje bij de koffie. Taxi, tram, bus, altijd een manier om thuis te geraken, zelfs bed and breakfast als het te ver is. Een mensenleven is altijd onbetaalbaar, het dodelijke alternatief nooit. Werk en alcohol gaan nooit samen, ook niet die ene pint !!!

 • Guy Dupont

  Alcohol en rijden gaat nooit samen. Limiet is toch simpel: 0%. Maatregel slot, zeker toe te juichen, alleen denkt ik weer typisch belgisch, veel geblaat (gepraat en willen) en verder niets doen.