Beeldjes geven vluchtelingen gezicht

VOORBIJGANGERS MOGEN DE DUIZEND MINIATUURPOPJES VERPLAATSEN

Yves Masscho
In Gent staan sinds gisteren duizend minibeeldjes van vluchtelingen, verspreid over de stad. Voorbijgangers kunnen de miniatuurtjes verplaatsen en hun verhaal delen via sociale media. Het Nederlandse collectief Power of Art House wil met deze straatkunst de vluchtelingen die in Gent verblijven een gezicht geven.

Het idee om de beeldjes van vluchtelingen in de Gentse straten te verspreiden, komt overgewaaid uit Nederland. Saskia Stolz van de Nederlandse denktank Power of Art House realiseerde het project 'Moving People' eerder al in Amsterdam en Den Haag. "De vreselijke verhalen van vluchtelingen die verdrinken tijdens hun overtocht over de Middelandse Zee lokken bij sommige mensen onverschilligheid uit, of erger nog opluchting, omdat 'er weer wat minder vluchtelingen naar Europa komen'. Zo ontstond het idee om een positief tegengeluid te bieden en de vluchtelingen een gezicht te geven. De miniatuurvluchtelingen die opduiken in de straat staan symbool voor de 60 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking."


De straatkunstenaars van Power of Art House interviewden enkele maanden geleden vijf vluchtelingen die vandaag in Gent verblijven. De 38-jarige Tourad ontvluchtte enkele jaren geleden zijn moederland Mauritanië. "De macht is er in handen van de Arabieren. De zwarte bevolking, waarvan ik deel uitmaakte, wordt er gediscrimineerd en als tweederangsburger behandeld. Tijdens mijn studies ben ik meermaals opgepakt en opgesloten om mij te intimideren. Uiteindelijk ben ik met hulp van mijn oom met een Europees vrachtschip naar hier gevlucht. Gelukkig, anders was ik misschien al dood geweest."

Bovenaan de miniaturen op de trappen van het stadhuis, onderaan (van links naar rechts): Tourad uit Mauritanië, Avin uit Irak en Kassem uit Syrië.
Yves Masscho Bovenaan de miniaturen op de trappen van het stadhuis, onderaan (van links naar rechts): Tourad uit Mauritanië, Avin uit Irak en Kassem uit Syrië.

Verhalen delen

De miniatuurbeeldjes die in de stad opgesteld staan, werden gemaakt met 3D-scans van de vijf geportretteerde vluchtelingen. Naast Tourad, krijgen onder meer Avin uit Irak en Kassem uit Syrië een gezicht als poppetje in een Gents park of plein. Voor 'Moving People Gent' zijn 1.500 beeldjes gemaakt, 300 beeldjes van elke persoon. Op de kleding van het beeldje wordt verwezen naar de website van het project, movingpeople.nu, waar vinders van de miniaturen de verhalen achter de geportretteerden kunnen terugvinden en delen via de hashtag #movingpeople. "Ik ben benieuwd waar mijn beeldje overal zal opduiken. Ik voel me nu al een echte Gentenaar", lacht Tourad.


Het project 'Moving People' krijgt een vervolg tijdens het straatkunstfestival 'Sorry, Not Sorry' op 7 en 8 mei in De Centrale. Dan worden de overige 500 vluchtelingenbeeldjes verspreid over de festivallocaties. Info: www.sorrynotsorry.gent.

Yves Masscho
Yves Masscho