Appartement in Gent permanent verhuren op Airbnb? Dat kan niet meer

De stad Gent gaat de strijd aan tegen 'informele logies', zoals Airbnb.
Stad Gent De stad Gent gaat de strijd aan tegen 'informele logies', zoals Airbnb.
Het is niet langer toegelaten om appartementen permanent om te vormen tot toeristische logies. Dat heeft het Gentse stadsbestuur beslist. Dat was eerder al het geval voor eengezinswoningen. “Zo houden we woningen beschikbaar op een markt waar nu al schaarste heerst”, zegt schepen van Stedenbouw Filip Watteeuw (Groen).

Steeds meer toeristen vinden de weg naar Gent. Het cultureel en gastronomisch aanbod, de goed gevulde evenementenkalender, de historische binnenstad, het trendy stadsleven, de gastvrije Gentenaars, … Het zijn slechts enkele redenen die van Gent een geliefde bestemming maken.

De Gentenaars spelen in op die trend door kamers, appartementen of volledige woningen aan te bieden als logies. Zoals via het gekende Airbnb. Daarop zijn momenteel meer dan 130 panden uit het centrum van Gent beschikbaar. Interessant voor toeristen, maar bijgevolg kunnen die huizen en appartementen niet meer worden gebruikt als woning. Ook voldoen die informele logies vaak niet aan de regels van het Vlaamse logiesdecreet en voeren zij dus een oneerlijke concurrentiestrijd met de reguliere B&B’s, hostels en hotels. 

Schaarste op woonmarkt

De woonmarkt vormt nu al een grote uitdaging voor de stad Gent en dus wil het stadsbestuur wonen in de stad mogelijk en aantrekkelijk houden. “Enkel grotere woningen kunnen nog worden omgevormd naar een B&B, hostel of kleinschalig hotel. Zo houden we woningen beschikbaar op een markt waar al schaarste heerst”, zegt Filip Watteeuw, schepen van Stedenbouw

Daarom voert de Stad Gent nu een vakantiewoningenstop in en lanceert een actieplan waardoor ook informele logies moeten voldoen aan alle wettelijke voorwaarden. Woningen en appartementen permanent omvormen tot vakantiewoningen is vanaf nu niet meer toegestaan. Alleen Gentenaars die hun woning slechts ‘gedeeltelijk’ of ‘tijdelijk’ willen verhuren om een centje bij te verdienen, kunnen dat blijven doen, maar onder duidelijke voorwaarden. “We willen meer kwalitatief toerisme, niet per se meer toeristen. Toerisme dat ook iets kan teruggeven aan Gent, en dat rekening houdt met de draagkracht van onze stad”, zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Lokale toeristentaks

Iedereen die logies aanbiedt, moet dat melden bij Toerisme Vlaanderen en dient de nodige veiligheidsattesten te kunnen voorleggen. Wie logies verhuurt, is ook steeds een lokale toeristentaks verschuldigd. Nieuwe logiesvormen moeten daarmee voldoen aan dezelfde voorwaarden als het ‘traditionele’ aanbod van toeristische logies. 

Wie niet in orde is, kan een boete riskeren tussen de 250 en 25.000 euro of een stopzetting van de uitbating.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video