Agent met fascinatie voor BV's riskeert zes maanden cel

MAN ZOEKT JAAR LANG INFORMATIE OP IN RIJKSREGISTER UIT VERVELING

Een agent bij de Gentse spoorwegpolitie riskeert zes maanden cel nadat hij 'uit verveling' een hele resem BV's, collega-agenten en een onderzoeksrechter opzocht in het rijksregister. "Maar het is niet alsof hij de gegevens doorverkocht heeft aan Humo of Story", klinkt de verdediging.

Politieagent Stijn C. uit Heestert, bij Kortrijk, kwam begin 2014 bij de Gentse spoorwegpolitie terecht, maar verveelde zich er steendood.


"Mijn cliënt zat op een zijspoor, had niks anders te doen dan de hele dag naar de computer te staren en naar zijn uurwerk te kijken, om na te gaan wanneer hij naar huis mocht", legt zijn advocaat uit. "Om die verveling te doorbreken, is hij maar opzoekingen beginnen doen in het rijksregister naar mensen die hij tegenkwam."

"Ieder zijn afwijking"

De mensen die C. op straat tegenkwam in het nieuws of waarover hij in de boekjes las, zocht hij allemaal op. Zo kwam hij onder meer aan gevoelige informatie over sporters en (sport)journalisten Dennis Praet, Greg Van Avermaet, Johan Museeuw, Karl Vannieuwkerke, Filip Joos en Ruth Joos. "Maar die informatie hield hij voor zichzelf. Het is niet alsof hij dat aan de 'boekskes' doorverkocht." Vannieuwkerke noemt het heel bevreemdend. Filip Joos blijft er nuchter bij: "Iedereen zijn afwijking, ik gun hem de zijne. Ik hoop dat hij er gelukkig van wordt."


Maar ook onbekenden moesten eraan geloven. Zo dwaalde de beklaagde, als hij niet kon slapen, rond in Kortrijk en schreef hij de nummerplaten op van verdachte voertuigen. Dan ging hij langs op zijn oud kantoor, bij de politie van Kortrijk, en zocht hij de personen op. "Hij dacht dat hij zich nuttig maakte." Ook de Kortrijkse hoofdcommissaris zocht de man op, net als de Gentse onderzoeksrechter.

Bipolaire stoornis

De procureur hekelt de systematische aard van de opzoekingen en vordert zes maanden cel en 900 euro boete. "De beklaagde werd eerder veroordeeld tot opschorting van straf voor één consultatie, maar uit het onderzoek blijkt duidelijk dat hij een jaar lang opzoekingen deed, tot de dag voor zijn vertrek, in december 2014. Verveling is geen excuus. Als je u verveelt, lees dan een boek", is haar advies. De advocaat vraagt geen bijkomende straf voor zijn cliënt. "Of opnieuw de opschorting. Mijn cliënt heeft het moeilijk, hij lijdt aan een bipolaire stoornis en is momenteel opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis." In december 2014 was de man eerder in ziekteverlof gegaan, maar sinds september 2015 werkt hij weer, na een overplaatsing naar de spoorwegpolitie van Brussel. "Hij heeft zelf gevraagd om niet meer in contact te komen met pc's, om geen gevoelige gegevens meer te kunnen opzoeken."


Het vonnis is op 10 november.