Afbraak Rabottorens start 1 april

STAD WINT KORTGEDING VAN AANNEMER EN KAN EINDELIJK BEGINNEN MET SLOOP

Het gebouw werd eerder al gestript.
Foto Wannes Nimmegeers Het gebouw werd eerder al gestript.
Een aannemer start 1 april met de afbraakwerken aan de leegstaande woontoren van het Rabot. Door een rechtzaak moesten die werken zo'n 10 maanden uitgesteld worden. De stad won de rechtzaak en dus kan de toren binnenkort - beetje bij beetje - tegen de vlakte.

Maandag zorgde de Rabottoren nog voor heel wat verkeersellende. Stukken dreigden naar beneden te vallen en dus moest het kruispunt Griendeplein - Opgeëistenlaan volledig dicht. Het verkeer in de stad draaide daardoor behoorlijk in de soep. Boosdoener was een grote betonnen plaat die naar beneden dreigde te vallen. Het was het zoveelste hoofdstuk in de soap rond de oude appartementsgebouwen maar het laatste uur lijkt nu toch geslagen te hebben voor de toren vol asbest.

Asbest

"Dat het zo lang duurde vooraleer de afbraak kon starten had te maken met een rechtzaak die door een aannemer was aangespannen. Toen we ontdekten dat er nog asbest aanwezig was in een aantal stukken plamuur betekende dat dat we ook op zoek moesten naar een nieuwe aannemer. Eén van de aannemers die naast de aanbesteding greep, vocht onze beslissing aan. De stad heeft die zaak nu gewonnen en dus kan de afbraak nog deze maand starten. Op welke dag precies hangt af van de aannemer maar het zou vanaf nu snel kunnen gaan", aldus Tom Balthazar, voorzitter van WoninGent.

Bewogen geschiedenis

De drie torens hebben een nogal bewogen geschiedenis. Ze werden in de jaren zeventig gebouwd als sociale woningen. De hoogbouw werd al snel een doorn in het oog van heel wat Gentenaars en er wonen was ook niet altijd een pretje. De appartementen werden vaak matig onderhouden, waren slecht geïsoleerd en een broeihaard voor problemen. Zo hield een brandstichter de gebouwen begin jaren 2000 maandenlang in de ban. Het bleek om een verveelde huisvrouw te gaan.


WoninGent heeft alle bewoners een nieuwe stek gegeven. Het is de bedoeling om op die plaats nieuwe sociale woningen te bouwen. Geen hoogbouw meer. Architecten Poponcini & Lootens ontwierpen een modern gebouw met vijf verdiepingen en heel wat groen. Inmiddels is ook de verhuisbeweging in het tweede appartementsblok begonnen.


Aangezien er nog asbest aanwezig kan zijn in het gebouw moet de afbraak omzichtiger gebeuren. Het gebouw wordt beetje bij beetje weggeknabbeld. Het puin zal afgevoerd worden naar gespecialiseerde asbestverwerkers.