9.000 euro boete voor jager die illegaal vogels schiet in achtertuin Marc Coucke

Het kasteel Mijl Eke van Marc Coucke waar de man illegaal jaagde.
Foto Ooghe Het kasteel Mijl Eke van Marc Coucke waar de man illegaal jaagde.
Een 46-jarige jager die zonder toestemming vogels schoot op het domein van Marc Coucke en de Universiteit Gent is veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijk en een boete van 9.000 euro. "80 procent van de jachtplannen is illegaal, maar dat werd nog nooit bestraft. Vandaag luidt een ommekeer in", klinkt het bij Vogelbescherming Vlaanderen.

Jagers in Vlaanderen moeten in een jachtplan aantonen dat ze op 40 hectare aaneengesloten gebied toestemming hebben om te schieten. In het dichtbevolkte Vlaanderen zijn deze gebieden schaars. "Daarom 'sjoemelen' heel wat jagers met hun jachtplannen", zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. "Ze kleuren op hun plannen percelen in waarop ze niet mogen jagen. Uw achtertuin kan jachtgebied zijn zonder dat u ervan weet."


Een 46-jarige man rekende in 2013 en 2014 zo 89 hectare grond in Merelbeke tot zijn jachtgebied. De beklaagde schoot jarenlang op vogels op de grond van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, en bij het kasteel van Marc Coucke. "De jager kreeg nochtans geen toestemming om daar te jagen", klonk het in de rechtbank.

Primeur

Buurtbewoners en Vogelbescherming Vlaanderen klaagden de jager aan voor schriftvervalsing en inbreuken op het jachtdecreet. Gisteren werd de beklaagde veroordeeld tot een boete van 9.000 euro en vier maanden voorwaardelijke celstraf. Hij moet ook 1.250 euro schadevergoeding betalen aan Vogelbescherming Vlaanderen en is verplicht zijn jachtexamen opnieuw af te leggen. Een historisch vonnis.


"Een primeur", glundert Jan Rodts. "Uit onze navraag blijkt dat 80 procent van de jachtplannen illegaal opgesteld is. Maar niemand werd ooit veroordeeld. Dit luidt een ommekeer in. Hiermee kunnen we naar de regering stappen. Nu mag een jager onterecht percelen toevoegen aan zijn plan, en burgers moeten naar de rechter stappen. Het moet omgekeerd: de jager zou vooral zèlf moeten bewijzen dat hij toestemming heeft." De jager kan in beroep gaan. (OSG)