600 Gentenaars betogen tegen Schild & Vrienden

Wannes Nimmegeers
Links Gent verzamelde donderdagavond massaal onder de stadshal op de Poeljemarkt om hun ongenoegen uit te spreken over Schild & Vrienden. Volgens de tellingen van de organisatie en van de politie waren ongeveer 600 mensen aanwezig. 

Na het zien van de reportage in het VRT-magazine Pano, besloten een aantal studenten een actie te organiseren. “We mogen als Gentenaars niet toestaan dat onze stad wordt ingenomen door extreemrechts”, zegt mede-organisator Onno Vandewalle die zelf actief is bij de PVDA. “Er zijn zeer veel mensen gekomen, daar kunnen we zeker tevreden mee zijn. Zeker omdat we de actie pas acht uur op voorhand aankondigden.” Onder de aanwezigen waren onder andere ook burgemeester Daniël Termont (sp.a) en eerste schepen Mathias De Clercq (Open VLD).

De organisatoren hoopten dat er geen incidenten zouden gebeuren, maar namen toch enkele maatregelen. De politie stelde een ploeg op aan elke weg naar de stadshal en liet een aantal personeelsleden tussen de manifestanten patrouilleren. Even werd gevreesd dat leden van Schild & Vrienden zich ook verzamelden, dat bleek niet te kloppen. “Het bleef rustig, we hebben niets moeten doen”, aldus de politie.

Er waren een 600-tal mensen aanwezig op de protestactie.
Wannes Nimmegeers Er waren een 600-tal mensen aanwezig op de protestactie.

Op de betoging namen leden van verschillende bewegingen het woord, alsook een paar studenten. Hun boodschap was er één van solidariteit. “We zijn allemaal terecht geschrokken, maar eigenlijk zijn we niet verrast”, klonk het. “We wisten dat ze zich aan het organiseren waren. En het werk is nog niet gedaan. De tuchtprocedure aan de universiteit is nog maar het begin. Hier is geen plaats voor homofobie, transfobie en racisme.”

De betogers kwamen samen onder de stadshal.
Wannes Nimmegeers De betogers kwamen samen onder de stadshal.66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Mulder

  Heeft die linkse zijde ook gaan betogen tegen al de terroristen die hier vrij rondlopen ? En een groter gevaar zijn voor onze samenleving.

 • Paul Vanmaldeghem

  Waw politiek correct Gent staat op de barricades. Politiek correct zou zich beter eens afvragen hoe het komt dat dergelijk gedachtengoed (welk ik overigens niet goedkeur) ontstaat. Dat zou veel constructiever zijn dan klakkeloos alles neersabelen en afdoen als racistische en fascistische praat.

 • Janine Stevens

  Het extreem linkse Gent heeft zich eens laten horen, moet daar geen cordon sanitair voor bestaan, enkel als het extreem rechts is dan is het van toepassing

 • Stefan Vantstraat

  Knap! Op 8 uur tijd hebben deze hippies zowel de toelating als politiebescherming gekregen. Geen vragen bij stellen zeker?

 • Stefan Vantstraat

  Zo zie je maar: geen incidenten. Dat kunnen we wanneer het omgekeerd is helaas niet zeggen.