400 jaar oude bakkerij is echte inzet neuzenoorlog

CARL ÉN SONNY ZIJN KANDIDAAT-OVERNEMER VOOR HIMSCHOOT

Bakkerij Himschoot op de Groentenmarkt staat al van voor de zomer te koop. Neuzenverkoper Sonny deed eerst een bod, maar concurrent Carl lijkt hem nu de loef af te steken.
Wannes Nimmegeers Bakkerij Himschoot op de Groentenmarkt staat al van voor de zomer te koop. Neuzenverkoper Sonny deed eerst een bod, maar concurrent Carl lijkt hem nu de loef af te steken.
Dat de sfeer tussen de neuzenverkopers op de Groentenmarkt weer grimmiger wordt, blijkt een heel specifieke reden te hebben: de 400 jaar oude bakkerij Himschoot. Die staat immers te koop en u mag twee keer raden wie de potentiële kopers zijn. Jawel, Carl en Sonny.

Bakkerij Himschoot is een monument in Gent. Het is één van de laatste warme bakkers in hartje Gent met een geschiedenis die teruggaat tot de 17de eeuw. De patissiers van het ter ziele gegane Bloch maken er vandaag hun kunstwerkjes, en dus is het vaak lang aanschuiven geblazen in het piepkleine bakkerijtje.


Eigenaar Philip Van Melle heeft de bakkerij voor de zomer te koop gezet. De eerste bieder was Sonny Breine, één van de twee neuzenverkopers. Een meesterlijke zet, want concurrent Carl krijgt zijn plek toegewezen door bakkerij Himschoot. Sonny zou zo dus de baas kunnen worden van zijn grootste concurrent.


Carl zag de bui al hangen. Hij zocht en vond een investeerder en kon zo Sonny de loef afsteken. "We staan zeer dicht bij een akkoord. Eind dit jaar zouden we de bakkerij al kunnen overnemen", zegt Carl. "Dat de sfeer hier grimmiger is geworden tussen ons tweeën, heeft uiteraard met heel die situatie te maken. Dit is een strijd die om meer draait dan enkel de bakkerij. Het heeft ook te maken met de standplaatsen van de neuzen. Als we de bakkerij overnemen, dan blijft die zoals ze is. Het is de oudste warme bakker van de stad op een unieke locatie. Alle brood wordt hier ter plaatse gebakken in de kelder. Die is gemaakt uit oude baksteen en speelt een belangrijke rol bij de natuurlijke gisting. In een fabriek worden daar allerhande stoffen toegevoegd. Hier is dat niet nodig", zegt Carl Demeestere.


Voorlopig is de dader van het recente vandalisme in de garagebox van Carl nog niet gevat. In de nacht van dinsdag op woensdag werden alle karren van Carl uit zijn opslagruimte gehaald en in de Lieve gekieperd. De dader maakte ook een bizar schrijn met wat hij vond in de ruimte.


"We hebben alle info aan de politie gegeven. Ik heb de indruk dat zij deze zaak zeer ernstig neemt. We hebben er vertrouwen in dat de dader gevat zal worden, wie het ook was."