Ga naar de mobiele website
^ Top

15% meer volk, 75% meer wildplassers

Op de Korenmarkt wonen 6.500 mensen het optreden van Level6ix bij.
James Arthur Op de Korenmarkt wonen 6.500 mensen het optreden van Level6ix bij.
Het eerste weekend was er opvallend meer volk op de Gentse Feesten dan vorig jaar. En dat maakt ook dat er meteen meer wildplassers zijn betrapt. Na 2 nachten stond de teller al op 174. Toch zijn er niet te weinig toiletten. "Er is gewoon meer volk en meer politietoezicht."

Vorig jaar was het een Gentse Feesten in mineur, qua opkomst dan toch. De feesten vielen vlak na de aanslag in Nice en de angst was voelbaar. Vandaag is dat allemaal vergeten. De feesten worden nog steeds zwaar bewaakt, maar het volk is niet meer bang. Dat resulteerde is een 'pokkedruk' eerste weekend. Niet alleen op de openingsavond was er veel meer volk. Op zaterdagavond was er naar schatting 150.000 man in de stad, 15% meer dan vorig jaar. En zondag was het om 16 uur 's middags al echt druk.


Dat heeft uiteraard ook gevolgen. Het aantal wildplassers is opnieuw gestegen. 174 werden er in twee nachten tijd al gesnapt, terwijl dat er vorig jaar in dezelfde periode 'maar' 99 waren. Een populaire wildplasplek is dit jaar de Gruuthuusestraat, een zijstraatje van de Korenlei. "Het is niet dat er een tekort aan toiletten is", zegt feestenschepen Christophe Peeters. "We hebben trouwens al een extra toiletcontainer laten overkomen van Gent Jazz. Maar er is gewoon meer volk, én er is meer politietoezicht." Nochtans is een partijtje wildplassen geen goedkope grap. Een plasje kost 120 euro. En als je al meermaals gesnapt werd, kan dat zelfs (veel) meer zijn. Dus staan de meeste mensen gewillig in de rij. Want rijen zijn er wel degelijk. Wie om 4 uur 's morgens wil plassen in de buurt van Sint-Jacobs, mag niet op het laatste nippertje vertrekken.

Op tijd vertrekken naar de toiletten is de boodschap.
James Arthur Op tijd vertrekken naar de toiletten is de boodschap.

Succeslijn

Ondertussen breekt De Lijn wel alle records. 47.532 feestvierders stapten zaterdag op het openbaar vervoer, of 37,3% meer dan vorig jaar, en meer dan ooit voordien op een eerste zaterdag.


En toch blijft verder alles rustig. "Er zijn nog geen noemenswaardige vechtpartijen geweest", zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. "Nochtans wordt er wel stevig gedronken. Zaterdagnacht hebben we 8 mensen opgepakt, omdat ze te veel gedronken hadden en te lastig werden."


Ook bij het Rode Kruis valt niets speciaals te melden. Zij verzorgden de eerste dagen nog maar een kleine 200 mensen. Dat gaat dan dikwijls over kindjes die gebotst zijn op het springkasteel en over blaren.

Meer over


Meld een bug