10.500 euro boete geëist voor kakkerlakken in 't Stropke

't Stropke op de hoek van het Veerleplein en Kraanlei.
Foto Faye 't Stropke op de hoek van het Veerleplein en Kraanlei.
De uitbater van brasserie 't Stropke aan het Gravensteen riskeert 10.500 euro boete. "De kakkerlakken en de schimmel waren een gevaar voor de volksgezondheid", zegt de procureur.

Bij vijf controles tussen februari 2013 en april van dit jaar stootte het voedselagentschap op inbreuken. Ze roken een onhoudbare stank in de kelder, merkten dat de vloer en de muren smerig waren, troffen vuilresten aan en zagen schimmel in de koeling. Bovendien werden scampi en zalm bij omgevingstemperatuur bewaard, was de houdbaarheidsdatum van de zalm overschreden en ontbrak een reinigingsplan of systeem van autocontrole. Als klap op de vuurpijl merkten de inspecteurs ook dikke kakkerlakken op in de elektriciteitskast. "Zelfs na diverse controles veranderde er niets. De zaak werd gesloten", aldus de procureur. Hij eiste 4.500 euro boete voor uitbater Dieter G. (31) en 6.000 euro voor zijn vennootschap.


"Ik zat in een echtscheiding en had mijn restaurant in handen van mijn personeel gelaten. Met alle gevolgen vandien", gaf Dieter G. toe. "Na één dag sluiten, hebben we alle problemen kunnen oplossen. We hebben nu al twee keer controle gehad en alles bleek in orde. Die kakkerlakken komen trouwens van een naburige tapijtenzaak. Ik kan dat bewijzen, want het zijn Aziatische kakkerlakken die wellicht in zo'n geïmporteerd tapijt zaten." Vonnis in deze zaak op 16 december. (LKI)