1 winkelpand, 1 maand, 30 starters

IN THE BOX VOLGEN ONDERNEMERS ELKAAR IN SNELTEMPO OP

Sarah Verwilst en Delphine De Roose krijgen bezoek van schepen Mathias De Clercq.
James Arthur Sarah Verwilst en Delphine De Roose krijgen bezoek van schepen Mathias De Clercq.
In de Dampoortstraat delen dertig startende ondernemers deze week The Box. In dat winkelpand kunnen concepten voor nieuwe handelszaken uitgetest worden. Om de paar dagen komen nieuwe creatieve starters er hun goederen aan de man brengen.

De voorbije maanden hebben al wat startende bedrijven de kans gekregen om The Box te vullen. De maand september wordt echter heel wat hectischer, want de handelaars wisselen mekaar om de paar dagen af. De eerste drie startten gisteren. Vader en zoon Piet en Roberto Dockers maken pralines met de hand. Virginie Popelier levert soep en bouillons aan huis (Stock delivery) en Delphine De Roose en Sarah Verwilst vormen een bloemenduo. Delphine zorgt voor de bloemen, Sara voor de bloempotten in keramiek.


"Dit geeft ons de mogelijkheid om ons concept te testen. We hebben een marktwagen die momenteel gebouwd wordt en die tegen december klaar moet zijn", zeggen Roberto en Piet. "De mensen zien graag hoe eten bereid wordt. Denk maar aan Jeroen Meus en die andere kookprogramma's. Daarom willen we er voor zorgen dat iedereen kan zien hoe we deze pralines maken."


"Tot nu toe moest ik naar mijn klanten gaan. Nu kunnen ze eens tot bij komen. Daarom heb ik er hier ook een beetje een restaurant van gemaakt. Ik doe dit nu enkele maanden en het loopt vlot. Een pand huren, is bijzonder duur, dat zit er dus niet in. Als ik hier vertrek, werk ik voorlopig verder van uit mijn veranda", zegt Virginie van Stock Delivery.


"We zetten als stad hard in op starters. Ze kunnen tot 5.000 euro steun krijgen via het starterscontract. Binnenkort komen er nog meer initiatieven", legt schepen Mathias De Clercq (Open Vld) uit. "Zo zullen starters een plek kunnen krijgen in het starterssalon in Nest, de oude bibliotheek aan de Zuid, en er komen ook plekken op de jaarbeurs in Flanders Expo. Ze krijgen een unieke kans om hun product of dienst voor te stellen aan een breed publiek. Dat is onbetaalbare promotie."