1.845 fietsparkeerplaatsen te weinig aan Gent Sint-Pieters

Het Gents Milieufront (GMF) telde rond het Sint-Pietersstation 11.364 geparkeerde fietsen op zaterdag 2 december. Rond het station zijn slechts 9.519 gratis fietsenstallingen beschikbaar, 1.845 te weinig dus.

Bij de telling twee jaar geleden waren dat er 10.227. In 2 jaar is dat een stijging met 11%, en een tekort van 1.845 plaatsen. Nochtans blijft de stad inzetten op nog meer fietsers. "Het gebrek aan degelijke stalling is een 'fietsstad' onwaardig", vindt Steven Geirnaert.


Op weekdagen staan minder fietsen aan het station. Op dinsdag 5 december waren dat er 8.413, of 19% minder dan in het weekend. Maar ook op een weekdag is de stalling zo goed als verzadigd. Alleen in de minder gekende stalling achter de bouwwerf aan de Fabiolalaan was er tijdens de week nog ruimschoots plaats. "Volgens de gangbare normen is een fietsenstalling volzet als 80% van de plaatsen bezet zijn", zegt het GMF. "Boven dat percentage stijgt het risico op foutgeparkeerde fietsen aanzienlijk. Een mooi voorbeeld is het Maria-Hendrikaplein. Dat staat telkens volgepropt met fietsen tegen het einde van de week. Het eerste onderdeel van het stationsproject dat af was, was de autoparking. Voor de voltooiing van de 13.500 geplande fietsenstallingen zouden we moeten wachten tot 2023, wat volgens GMF onaanvaardbaar is. Wij willen dat er op elk moment in de werfperiode voldoende fietsenstallingen beschikbaar zijn. Door de chaos willen minder mensen met de fiets naar het station komen, en het zet de deur open voor vandalisme en fietsdiefstal." (VDS)