1.462 kg afval uit Watersportbaan gevist

DUIKERS VRAGEN MET AWARE DIVE AANDACHT VOOR PROPER WATER

Er werden gisteren onder meer twee bureaustoelen, een toiletpot en enkele fietsen uit het water van de Watersportbaan gehaald, in totaal goed voor 1.462 kg afval.
Wannes Nimmegeers Er werden gisteren onder meer twee bureaustoelen, een toiletpot en enkele fietsen uit het water van de Watersportbaan gehaald, in totaal goed voor 1.462 kg afval.
Zeventig duikers zijn gisteren de Watersportbaan ingesprongen om al het afval eruit te vissen over een strook van 1.200 meter. Die 'Aware Dive' is een initiatief van Project Aware, om aandacht te vragen voor proper water. De duikers haalden liefst 1.462 kilogram afval uit het water.

Voor het derde jaar op rij al werd gisteren de Aware Dive georganiseerd. De voorbije twee jaren gingen de duikers het water van de Blaarmeersen in, dit jaar kozen ze voor de Watersportbaan. Die bestaat al 65 jaar, maar er is nog nooit in gedoken. "Speciaal voor ons heeft de stad het zwemverbod opgeheven", zegt Bart Cobbaert van duikclub Bubble Divers. "Wij hebben maandag al een proefduik uitgevoerd om op te meten hoe diep de Watersportbaan is. Op zijn diepste punt is dat 2,20 meter. Dat is ook interessant voor de stad die baggerwerken wil uitvoeren. Dankzij onze metingen hebben ze een beter idee van hoeveel dat zal kosten en welke middelen nodig zijn."


Zeventig duikers verkenden veertig zones van dertig meter breed. Het zicht was beperkt: op sommige plaatsen konden de duikers maar 30 centimeter voor hen zien, op andere plaatsen maximaal een meter. Het water was 16 graden warm, waardoor ook de jeugdduikers in een ondiep deel het water in mochten.

De duikers verkenden veertig zones van dertig meter breed.
Wannes Nimmegeers De duikers verkenden veertig zones van dertig meter breed.

Brandkast

Vorig jaar werd nog honderd kilo afval uit het water van de Blaarmeersen gehaald en 975 euro opgehaald voor Project Aware. Dit jaar klokten de duikers af op maar liefst 1.462 kilogram. Naast 26 vuilniszakken met klein afval, werden er ook zes grote verkeersborden mét beton, een paal die een bushalte aangeeft, een plastieken stoel en twee bureaustoelen, tien fietsen, vishengels, een kruiwagen, een skateboard, wijnflessen en zelfs een luster uit het water gevist. De politie en brandweer moesten ook ter plaatse komen omdat er een brandkast werd gevonden. Die werd onder grote belangstelling geopend met een slijpschijf, om een buit van maar liefst twee euro, een sleutel en enkele plastieken doosjes prijs te geven.

Onder grote belangstelling haalde de politie een brandkast leeg die uit het water was gevist. Er zat enkel wat kleingeld in.
Laurence Van Eenaeme Onder grote belangstelling haalde de politie een brandkast leeg die uit het water was gevist. Er zat enkel wat kleingeld in.

Bewustmaking

"Eigenlijk hopen we op voorhand dat we helemaal géén afval uit het water halen, want dat is natuurlijk heel het punt. Wij streven naar proper water", zegt Peter Rombaut van de Bubble Divers. "Project Aware zet zich wereldwijd in voor de bescherming van de oceanen en de haaien. Het belangrijkste aan deze Aware Dive is bewustmaking. Mensen die hier komen helpen, zullen achteraf geen verpakking van chips in het water gooien." Ook schepen van Sport Resul Tapmaz (sp.a) was enthousiast over het initiatief. "Dit is een mooi signaal naar alle gebruikers van de Watersportbaan dat ze zorg moeten dragen voor het water", zegt hij.