“Wie helpt ons aan een gezonde woning?”

Hopeloze zoektocht naar nieuwe thuis nadat schimmelhuis van gezin ongeschikt werd verklaard

Er was de voorbije maanden veel te doen over onbewoonbaar verklaarde sociale woningen in Gent. Het gezin van Daphne Goossens ondervindt daar nu de gevolgen van. “We huren een huis met barsten, schimmel en gevaar voor CO-vergiftiging. De eigenaar wil het pand nu herstellen, maar wij staan op straat. De tijd tikt, binnen de drie maanden moeten we een nieuwe woning hebben. Bijna onmogelijk”, zegt Daphne.
Daphne met haar zoon Jelle en haar mama. “Een betaalbaar huis vinden in de buurt van de school is bijna onbegonnen werk”
Gianni Barbieux Daphne met haar zoon Jelle en haar mama. “Een betaalbaar huis vinden in de buurt van de school is bijna onbegonnen werk”

De situatie waarin het gezin vandaag woont is ronduit schrijnend. Zelfs ernstiger dan de woningen in de Sint-Bernadettewijk waar zo veel over te doen was. Overal in de woning in de Wolfputstraat staan er dikke lagen schimmel op de muren. Plafonds zijn gescheurd en CO-vergiftiging loert om de hoek. “We laten elk jaar onze schouw schoonmaken omdat we zo veel schrik hebben voor CO-vergiftiging. Mijn mama heeft eens 16 dagen in coma gelegen na een besmetting door pneumokokken, vermoedelijk opgelopen door de schimmel in de woning”, zegt Daphne.

Gezin uit de Wolfsputstraat in Oostakker moet uit onbewoonbare woning. muur boven
Gianni Barbieux Gezin uit de Wolfsputstraat in Oostakker moet uit onbewoonbare woning. muur boven

Het gezin contacteerde de woonwinkel in Sint-Amandsberg. De inspecteurs  kwamen ter plaatse en konden de woonomstandigheden nauwelijks geloven. Er werd meteen beslist dat de woning ongeschikt moest worden verklaard. In een reactie besliste de eigenaar de woning te verkopen. Het gezin van Daphne moest er uit.

“Mijn tienjarige zoon Jelle gaat naar het buitengewoon onderwijs omdat hij lijdt aan autisme en ADHD. Daarom willen we hem niet uit zijn vertrouwde omgeving wegrukken. We moeten dus op zoek naar een woning in Oostakker, Sint-Amandsberg of Lochristi, binnen doenbare afstand van zijn school. We betaalden 550 euro huur en voor die prijs is er gewoon niets te vinden in deze regio. We hebben ons ook op de wachtlijsten van de sociale huisvestingsmaatschappijen gezet. Aangezien het om een ongeschiktverklaring gaat, zouden we voorrang moeten krijgen. Maar voorlopig hebben we nog niets gehoord. We vrezen niet op tijd een stek te krijgen” Het gezin doet daarom een oproep naar mensen die een woning te huur hebben of weten staan binnen hun budget.

De verluchting, voor zover dat zo te noemen valt
Gianni Barbieux De verluchting, voor zover dat zo te noemen valt

De stad lijkt alvast niet te kunnen garanderen dat er tegen 31 januari een onderkomen voor handen is. “Het is geen evidente situatie”, zegt schepen van wonen Sven Taeldeman (sp.a). “We betreuren natuurlijk dat iemand in dergelijke slechte situatie woont in onze stad. Het gaat hier om een private woning, maar onze stadsdiensten zijn er wel mee bezig. We raden iedereen in zo’n situatie aan om zich in te schrijven voor een sociale woning bij meerdere huisvestingsmaatschappijen en ook bij HuurInGent. Maar op de private markt is het steeds moeilijker om iets betaalbaars te vinden, ook voor onze diensten trouwens. Als men ingeschreven staat bij een sociale huisvestingsmaatschappij spelen daar de geldende regels. Daar kunnen we als stad niet tussenbeide komen.”
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bettina Deham

  Sorry heb niet echt compassie , ben ook alleen werk al heel mijn leven , en woon ook in een appartement boven 700 euro ,zonder kosten water ,verwarming enz. ......, werken is de boodschap en steek je niet weg achter je kinderen , en zo te zien niet echt prober daar binnen , genoeg verluchten en verwarmen en je hebt geen wakke muren , sorry nogmaals geen compassie

 • ringo van der pulst

  Het vuil is hun schuld maar laat u niet van den domme.De staat van onder meer het dak dat is de schuld van de verhuurder.

 • Sebastian Peeters

  Sociale woningen zijn ook niet de oplossing. Je kan een leefloon hebben van 900 Euro en 200 Euro huur betalen in een sociale woning ofwel draag je bij aan de samenleving en verdien je 1500 Euro en betaal je 700 huur op de private markt. Met dit systeem geraak je gedemotiveerd om elke dag te gaan werken.

 • louis pippers

  De vuiligheid die er ligt is jullie schuld en van niemand anders en zoek zelf een oplossing voor uw problemen

 • Freddy De Vos

  Het is goed dat je je zoon in zijn vertrouwde omgeving wil laten, maar dit is ook geen oplossing. Zo'n huis vol schimmel en rommel heeft ook een zware impact op jou zoon. Het is dan beter om te verhuizen naar een iets beter huis of appartement, maar met een gezondere toestand (want hiervan wordt je alleen maar zieker).