"Vier adressen, allemaal braakliggende terreinen"

OPLICHTERS PLAATSEN DEFECTE TRAPLIFT EN VERDWIJNEN

Patrick vandewalle bij de defecte traplift die in zijn huis werd geïnstalleerd.
Foto Barbieux Patrick vandewalle bij de defecte traplift die in zijn huis werd geïnstalleerd.
Patrick Vandewalle, bekend van teater Exces, beleefde een nachtmerrie met een traplift die hij liet installeren. "Na twee dagen was die defect. Ik heb geluk gehad dat ik niet van de trap gedonderd ben", zegt hij. Na het incident verdween het bedrijf van de aardbol. Letterlijk. "Ik heb de vier verschillende adressen bezocht en het waren allemaal braakliggende terreinen."

Patrick sukkelt al vele jaren met zijn gezondheid. De afgelopen Gentse Feesten was hij nog actief als straatartiest met zijn scootmobiel. "Omdat ik de trap van mijn huis niet meer opgeraakte, wou ik een traplift laten installeren. Via via kwam ik in contact met de firma Lathu. Zij konden liften installeren die mijn gewicht konden dragen. De lift werd in mei geïnstalleerd en twee dagen later was hij al defect. Die werd gemaakt, maar we kregen een factuur van 1.250 euro voorgeschoteld die we weigerden. Eind augustus ben ik aan het ergste ontsnapt. Toen begon de lift plots over te hellen. Gelukkig kon mijn vriendin de lift nog net ondersteunen en kon een verpleegster mij tegenhouden. Zo niet was ik de trap afgevallen. Na dat incident verdween de firma van de aardbodem. We probeerden contact op te nemen via alle mogelijke kanalen, maar de zaakvoerder en de vertegenwoordiger verdwenen."

"Pure oplichting"

Gisteren trok Patrick naar Anzegem en Waregem. "Om de zaakvoerders te confronteren, dacht ik naar de bedrijfsgebouwen te gaan. In hun communicatie stonden in totaal vier verschillende adressen. Al die adressen bleken braakliggende terreinen te zijn. Op één terrein was een ander bedrijf aan het bouwen", zegt Vandewalle. "Het gaat in totaal om zo'n 7 à 8000 euro aan kosten. Die hebben we niet zelf moeten betalen aangezien het VAHP (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) is tussengekomen. Maar wij moeten wel een nieuwe traplift installeren en dan zullen ze niet meer willen tussenkomen. Dat zal uit eigen zak moeten."


Vandewalle zegt dat er aanwijzingen zijn dat het om pure oplichting gaat. Zo stelde de zaakvoerder van het bedrijf zich voor onder een valse naam, Bovendien werd Vandewalle op sociale media geblokkeerd van zodra hij contact nam. "We hebben de politie ingeschakeld."

Faillissement

De advocaat van zaakvoerder Johan Willo reageert. "Het faillissement van het bedrijf AMC BVBA is inmiddels aangevraagd en we verwachten dat dit zeer binnenkort wordt aanvaard", zegt advocaat Alexander De Buck. "Ik heb mijn client deze week nog gezien. Er zal binnenkort een curator aangesteld worden en wie zich benadeeld voelt, zal langs die weg schadevergoeding kunnen eisen. Als er zou geoordeeld worden dat er oplichting bij kwam kijken dan is dat een strafbaar feit. Dan kan mijn cliënt ook ten persoonlijken titel aansprakelijk worden gesteld."