"Verblind door zon op nat wegdek"

E40: 7 ONGEVALLEN, 35 VOERTUIGEN, 6 GEWONDEN, 4 UUR ELLENDE

Een van de zeven kettingbotsingen op de E40 gisteren.
James Arthur Een van de zeven kettingbotsingen op de E40 gisteren.
Zeven ongevallen, 35 voertuigen, zes gewonden. De chaos op de E40 tussen Nevele en Drongen was gisterochtend compleet. Op de snelweg richting Brussel was van 8.50 tot 12.45 uur alleen stapvoets verkeer mogelijk. "Met die laaghangende zon op het natte wegdek was het gewoon wachten tot het mis liep", zegt een automobilist.

Rond 8.50 uur kwamen de eerste meldingen van ongevallen binnen bij de federale wegpolitie. Ze stapelden zich in sneltempo op. Over een afstand van een kilometer, net voor de afrit Drongen, gebeurden in geen tijd zeven kettingbotsingen. 35 voertuigen raakten beschadigd. Volgens de wegpolitie vielen er zes gewonden. Geen van hen verkeerde in levensgevaar. Het verkeer kon eerst nog over de pechstrook, maar er ontstond al snel een file van meer dan anderhalf uur. Daarom werd de snelweg helemaal afgesloten van Nevele tot Drongen.


De wegpolitie, brandweer, ambulances, takelwagens en de MUG-heli rukten massaal uit naar de E40. "We kregen eerst een melding dat er zwaargewonden en zelfs doden gevallen waren, maar dat blijkt gelukkig niet te kloppen", vertelt de piloot.


De regen en de laaghangende zon die weerspiegeld werd door het natte wegdek lagen aan de oorzaak van de aanrijdingen. "We konden echt niets zien, we waren verbind", vertelt Charlotte, die op weg was naar haar werk in het UZ Gent toen ze bij de eerste botsing betrokken raakte. "Ineens zag ik allemaal remlichten en in enkele seconden ging de snelheid van 90 kilometer per uur naar nul. Ik heb ook mijn remmen toegegooid en ik kwam net voor mijn voorligger tot stilstand, maar dan reed iemand me achteraan aan."


Charlotte schrok enorm, maar schoot in actie om anderen het helpen. "Ik zag een meisje dat gewond was geraakt aan haar neus, ze zat onder het bloed. Ik heb geprobeerd om haar wat gerust te stellen, meer kon ik niet doen. Het was gekkenwerk."

Nog twee van de zeven ongevallen
Wouter Spillebeen Nog twee van de zeven ongevallen

Aanhangwagen

Jan, die een koeltechniekbedrijf runt in Zwevezele, vertelt een gelijkaardig verhaal. "Ik weet dat het daar een gevaarlijk punt is, dus ik reed al trager dan normaal. Ineens moest ik alle remmen dicht gooien. Ik week nog uit naar links om een aanrijding te vermijden, maar daar stond ook al een wagen stil. Het was onvermijdelijk."


De bestuurder van een Toyota Hilux kan al helemaal van pech spreken. Hij was samen met zijn moeder op weg naar de autokeuring in Zwijnaarde om daar zijn nieuwe aanhangwagen te laten keuren. "Het eerste ritje met de nieuwe aanhangwagen en hij is meteen al vernield", zucht de moeder. "Mijn zoon remde net op tijd voor de vrachtwagen voor hem. Zodra hij had gezegd 'Het is oké mama, we staan stil', knalde een vrachtwagen achteraan op ons in. Gelukkig zat de aanhangwagen er nog tussen en reden we met een stevige auto. Anders was het waarschijnlijk veel erger afgelopen."

File in beide richtingen.
BELGA File in beide richtingen.