"Vader van Dan in rolstoel opende mijn ogen"

GENTSE START MET VRIEND REISBUREAU VOOR 'MENSEN MET WIELEN' IN BARCELONA

Esther De Wildeman met Dan Baker en baby Pau.
KOS / Dan Baker Esther De Wildeman met Dan Baker en baby Pau.
De Gentse Esther De Wildeman was 25 toen ze verhuisde naar Barcelona, op zoek naar een nieuw leven. Vijf jaar later heeft ze een Britse vriend, een kersvers zoontje én een reisbureau voor 'mensen met wielen', genaamd Mucho Gusto Travel. "De vader van Dan bezocht ons in zijn rolstoel en dat deed mijn ogen opengaan", zegt ze.

Esther De Wildeman studeerde af in Frankrijk en werkte drie jaar in België. Maar na een gebroken hart had ze het hier wel gehad en trok ze richting Barcelona. "Ik hield van die stad, mijn nicht had er gewoond, ik kende het daar én ik had er werk gevonden", vertelt ze. Op dat werk vond ze later ook haar levenspartner, de Brit Dan Baker.


"Na enkele maanden kwamen de ouders van Dan op bezoek. Zijn papa lijdt aan een spierziekte en zit al vijftien jaar in een rolstoel. Toen ik hem voor het eerst zag kon hij nog praten en zijn vingers bewegen. Vandaag kan zelfs dat niet meer. En toch komt die man nog gewoon op bezoek. En dat wil hij ook écht. Gewoon toerist zijn, ondanks zijn rolstoel. Hij wil geen groepsreizen met twintig andere rolstoelpatiënten. Ik had meteen bewondering voor zijn moed. Barcelona is nu wel een rolstoelvriendelijke stad met brede trottoirs en toegankelijk openbaar vervoer, maar zelfs hier zijn verbeteringen mogelijk. Dus startte ik een blog rond rolstoeltoegankelijke restaurants, hotels en evenementen in Barcelona."

Met Esthers reisbureau kunnen rolstoelpatiënten ook genieten van het frisse zeewater.
KOS / Dan Baker Met Esthers reisbureau kunnen rolstoelpatiënten ook genieten van het frisse zeewater.

Voorbereiding

Esther keerde nog even terug naar België, omdat ze hier een jobaanbod kreeg. Maar Dan kon hier niet aarden, miste het klimaat en de sfeer van Barcelona. Dus keerde het koppel terug en de rolstoelblog zou een écht project worden.


"In januari startte de voorbereiding, in juni ging ik voor het eerst naar een beurs, gericht op rolstoelpatiënten, om mij voor te stellen. En ondertussen is de site klaar. Voorlopig richt ik mij vooral op België, maar Frankrijk en Engeland zullen snel volgen. Mijn papa Joris, sinds kort gepensioneerd na een carrière bij Unizo, staat mij bij met raad en daad. En de ouders van Dan zorgen ook voor input. Zo vertelde zij dat aankomen op een onbekende luchthaven altijd stresserend is."

Op maat van klant

Ondertussen deed Esther ook zelf ervaring op, want door een moeilijke zwangerschap belandde ze zelf even in een rolstoel.


Met de zes weken oude Pau (Catalaans voor vrede) wandelt ze nu met een buggy door de straten van Barcelona. "Het is druk ja, maar het lukt wel. Met Mucho Gusto Travel werk ik helemaal op maat van de klant. Dat gaat dus van een volledig uitgestippelde reis tot gewone service, tips, materiaalverhuur, noem maar op. We kunnen er zelfs voor zorgen dan onze klanten naar het strand én in de zee kunnen als ze dat willen. Ook mensen met rollators en buggy's helpen wij net zo goed op weg met ons reisbureau. En ja, mijn schoonpa is trots op dit project."


Alle info vind je op de website muchogustotravel.com of esther@muchogustotravel.com.