... tot doffe ellende

Met de fiets ploegen door de sneeuw aan het François Laurentplein in Gent.
Wannes Nimmegeers Met de fiets ploegen door de sneeuw aan het François Laurentplein in Gent.
Niemand in de ruime regio ontsnapte eraan: sneeuw. Was er om 8 uur 's morgens nog niks aan de hand, een uur later begon een regelrecht drama op de weg. Overal kwamen auto's vast te staan op hellingen. Vrachtwagens en bussen konden niet meer verder. Zelfs de Volvo-fabriek werd stilgelegd omdat het personeel en de stukken er niet meer geraakten.

Het is lang geleden dat het in Oost-Vlaanderen zoveel gesneeuwd heeft in één dag tijd. Vooral uitzonderlijk was dat er 's morgens nog niks aan de hand was. Maar omdat de sneeuw daarna met bakken tegelijk uit de lucht bleef vallen, had strooien weinig zin. Om half 12 was het verkeersinfarct compleet. In Gent werd dan zelfs een rijstrook van de stadsring afgesloten, omdat niemand nog de helling opraakte en tegen de geparkeerde auto's gleed. In Aalter werd de drukke N44 (Knokkeweg) deels afgesloten voor het verkeer vanuit Knokke naar de E40. Aalter heeft ook de ondergrondse parking in het centrum gesloten.


Op- en afritten van snelwegen bleken spekglad en dikwijls gewoon onoverkomelijk. De oprit van de E17 in Gentbrugge bleef een hele tijd dicht door een vrachtwagen die gekanteld was en getakeld moest worden. Bussen van De Lijn reden zich overal vast. Rond de middag doken wel overal uitgelaten leerlingen op die spontaan gingen helpen om bussen en auto's hellingen op te duwen.

De oprit van de E17 in Gentbrugge is afgesloten door een gekantelde vrachtwagen.
Jurgen Eeckhout De oprit van de E17 in Gentbrugge is afgesloten door een gekantelde vrachtwagen.

Volvo dicht

De Gentse Volvo-fabriek werd dan weer stilgelegd, omdat ze niet meer bereikbaar was, noch voor personeel, noch voor leveranciers. De middagploeg mocht thuisblijven. Het aantal ongevallen met blikschade moet gisteren ontelbaar hoog zijn geweest. Toch kwamen bij de Gentse politie maar 31 meldingen binnen. Om alles nog leuker te maken, ging ook Meulestedebrug in de namiddag stuk. En de diensten die het euvel moesten herstellen, geraakten er niet wegens file. De brandweer moest continu uitrukken, vooral voor bomen die bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Dat was bijvoorbeeld zo op de Europalaan in Aalter, vlakbij het gemeentehuis. De afvalophaling in Gent, het volledige Meetjesland, Wetteren en Dendermonde werd stilgelegd, wegens te gevaarlijk. Er werd gestrooid waar mogelijk, maar tegen zoveel sneeuw bleek niks en niemand opgewassen. In Wetteren werd beslist een beperkte strooironde te organiseren, alles strooien was onbegonnen werk.

Overal in Gent staan jongeren klaar om auto's mee de helling op te duwen.
Wannes Nimmegeers Overal in Gent staan jongeren klaar om auto's mee de helling op te duwen.

Strooiwagen defect

In Melle ging de strooiwagen kapot, het nodige wisselstuk moest van West-Vlaanderen komen, en stond urenlang gezellig mee in de file. Scholen toonden dan weer geen medelijden. Geen enkele school voerde een dag 'sneeuwvrij' in. Dat leerlingen te laat kwamen, daar was dan weer wel begrip voor. Onder meer in Brakel en Oudenaarde kregen ze dan gewoon extra tijd om hun examen te maken.

De brandweer ruimt in Wachtebeke de sneeuw van de tenten van Music for Life.
Kristof Vereecke De brandweer ruimt in Wachtebeke de sneeuw van de tenten van Music for Life.

Warmste Week

Ook de tenten van de Warmste Week op het evenementeneiland van het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke kregen het gisteren zwaar te verduren door de zware sneeuwval. De brandweer moest de sneeuw er af spuiten om te voorkomen ze het begaven onder de druk. Circus Pipo kon door de sneeuw de tenten aan de Watersportbaan niet opbouwen voor het kerstcircus dat woensdag in première zou gaan. De eerste voorstelling is nu verschoven naar zaterdag. Een tent waaronder de dieren stonden is ingezakt, gelukkig zonder gewonden. Het zeil werd nadien weer opgespannen.


(VDS/ASD/JSA/WSG/OSG/LDO/YDS/DVL/KVZ)

Op de Europalaan in Aalter begaven bomen het onder het gewicht van de sneeuw.
Joeri Seymortier Op de Europalaan in Aalter begaven bomen het onder het gewicht van de sneeuw.