"Toonzaal vuil, papieren kwijt, wat een puinhoop"

KEUKENWINKEL LOOPT ROOK- EN WATERSCHADE OP NA BRAND

Eigenaars Carlos De Clercq en Carine De Laender bij de zekeringkast waar de brand ontstond.
Foto's Dujardin Jeffrey Eigenaars Carlos De Clercq en Carine De Laender bij de zekeringkast waar de brand ontstond.
Bij Cama Decor - een familiezaak gespecialiseerd in keukens - aan de Gasmeterlaan in Gent is zaterdag rond 20.30 uur brand uitgebroken. Oorzaak: een defect in de zekeringkast. Door de hitte sprong ook de waterleiding kapot. Die werd afgesloten, maar de buurman die zonder water zat, draaide de kraan achteraf weer open. Daardoor zagen de eigenaars gisteren het water uit de muur stromen.

"Het waren de buren die ons zaterdagavond belden met het slechte nieuws. We hebben direct een medewerker die in de buurt woont opgebeld. Die was snel ter plaatse en kon de brandweer bijstaan", vertelt Carlos De Clercq.


Oorzaak van de brand was een defect in de zekeringkast. Die brandde volledig uit. Door de hitte sprong de waterleiding boven de kast kapot. Daardoor was er een hevige rookontwikkeling.


"Twee jaar geleden hebben we de zekeringkast nog grondig laten nakijken. Hiertegen waren er wel aan de muur waar de zekeringkast hangt verbouwingswerken aan de gang. Misschien heeft het daar wel wat mee te maken. De expert van de brandweer moet nog langskomen om de precieze oorzaak te bekijken", zegt Carine De Laender.


De schade in de zaak is aanzienlijk. "De bureau is volledig uitgebrand, de computers zijn kapot. We moeten alles weggooien. Onze showroom moet volledig schoongemaakt worden. De vloeren zijn kapot. Het is hier een gigantische puinhoop", besluit Carine.


"Onze familiezaak bestaat al dertig jaar, maar het is de eerste keer dat we zoiets meemaken. We zijn technisch werkloos. We hebben geen elektriciteit meer, geen internet of telefoon. Bovendien is ons papierwerk vernield door de rook en het water. Dit maakt het werken heel moeilijk. Onze werkmannen die keukens plaatsen, hebben die papieren nodig", zegt Carlos.

De brandweer zaterdagavond aan 'Cama Decor' in de Gasmeterlaan.
Dujardin Jeffrey De brandweer zaterdagavond aan 'Cama Decor' in de Gasmeterlaan.

Vergissing

Toen ze zondagochtend de schade gingen opmeten, kregen ze een tweede klap te verwerken. "De brandweer had zijn werk goed gedaan en was heel voorzichtig. Ze hadden de waterleiding afgesloten en ervoor gezorgd dat alles veilig was. Maar toen we zondagochtend in het pand terugkwamen, zagen we het water uit de muur stromen. De buur had een pijnlijke vergissing begaan door de waterinstallatie weer aan te zetten, toen hij merkte dat hij geen water meer had."


Toch hoopt het koppel snel weer aan het werk te gaan. "Het is onze broodwinning. We hebben al rondgebeld om weer internet en telefoon te hebben en met onze laptops kunnen we hopelijk weer snel aan de slag."