"Thuis mag ik niet zingen, hier wel"

ALLEZ, CHANTEZ! WIL VLAANDEREN VEROVEREN MET LAAGDREMPELIGE ZANGSESSIES

Het concept is even eenvoudig als geniaal. Met 'Allez, Chantez!' organiseren Annelore Camps en Laila De Bruyne maandelijkse zangsessies in de Parnassuskerk. De vorige editie lokte meer dan 300 deelnemers: van moeders die thuis niet mogen zingen tot vluchtelingen. Allez, Chantez! wil nu de rest van Vlaanderen veroveren als label voor laagdrempelige zangactiviteiten.

Het is een herkenbare frustratie voor heel wat mensen. Ze zingen graag, maar komen er vaak niet toe omdat zij zelf of hun omgeving niet geloven in hun zangcapaciteiten. Daar hebben Annelore Camps en Laila De Bruyne met Allez, Chantez! wat op gevonden.


Al meer dan een jaar organiseren de twee vriendinnen maandelijkse zangstondes in de Parnassuskerk aan de Oude Houtlei. Intussen is het uitgegroeid tot een ware hype onder Gentenaars. Door mond-aan-mondreclame vinden intussen meer dan 300 deelnemers maandelijks de weg naar Allez, Chantez!. Intussen heeft Annelore ook lokale zangwerkingen opgestart in Nieuw Gent, Kortrijk en Brugge en bestaan er plannen om de rest van Vlaanderen te veroveren, tot scholen en rusthuizen toe.


Voluit samen zingen op een laagdrempelige manier, dat is kort samengevat het succesrecept van Allez, Chantez!. "We vragen geen lidgeld en je hoeft niet te laten weten of je komt of niet. Het enige dat we vragen is dat iedereen meezingt", legt Annelore uit. Ondanks het ontbreken van een lidmaatschap, breidt de schare trouwe fans die zijn stembanden komt smeren elke maand gevoelig uit. Niet verwonderlijk, de sfeer is zo ongedwongen dat zelf wie een beetje vals zingt, zijn stem durft te verheffen in het prachtige decor van de Parnassuskerk.

Klassiekers

Er valt geen profiel te plakken op de zangers en zangeressen van Allez, Chantez! Je vindt er mannen en vrouwen van alle leeftijden die helemaal opgaan in het zingen van klassiekers als 'Eternal Flame' of 'They don't really care about us'. Een trouwe bezoeker van het eerste uur is Liesbet De Weder. "Ik zing heel graag, maar thuis mag ik niet van mijn kinderen", lacht ze. "Het is zalig om je hier na een drukke werkdag volledig te laten gaan. Ik heb hen trouwens ook al eens geboekt voor een familiefeestje."


De Syrische vluchtelingen en broers Ayham en Amjad nemen op aanraden van hun vriendin Kathleen voor de eerste keer deel aan Allez, Chantez!. "We volgen Nederlandse les, maar door Vlaamse liedjes te zingen, zullen we de taal nog veel sneller leren. 'Goud' van Bazart is onze favoriet. Die zingen we vanavond ongetwijfeld luidkeels mee."


De volgende editie van Allez, Chantez! in de Parnassuskerk vindt plaats op donderdag 15 december. Een dag later is er een bijzondere eindejaarseditie in het Gravensteen. Meer info via www.allezchantez.be