"Proef de hele wereld in de Donkersteeg"

DRIE NIEUWE AZIATISCHE RESTAURANTS: WINKELSTRAAT WORDT INTERNATIONALE SMULSTRAAT

Nagender Singh zit sinds twee maanden met zijn Indisch restaurant Royal India in de Donkersteeg.
Wannes Nimmegeers Nagender Singh zit sinds twee maanden met zijn Indisch restaurant Royal India in de Donkersteeg.
Een nieuwe Indiër, een nieuwe Vietnamees en een nieuwe Japanner. In enkele weken heeft de Donkersteeg er drie restaurants met wereldkeuken bijgekregen. De voormalige winkelstraat lijkt zo steeds meer de allure van een internationale 'smulstraat' te krijgen.

Nog niet zo lang geleden was de Donkersteeg een winkelstraat met hier en daar een restaurant. Vandaag zijn het voornamelijk restaurants geworden. "We hadden hier vroeger een kledingzaak", zegt Gia Hien Lam. "Maar mijn mama kan lekker Vietnamees koken en ze wou eens iets anders doen. Daarom hebben we er een familierestaurant van gemaakt waar we de keuken van bij ons thuis serveren. Onze specialiteit is Pho, een soort soep met rijstnoedels. We hebben onze zaak Pho Saigon er ook naar genoemd", zegt ze.

Klaas De Crop opende vorige week zijn Japans restaurant Shinsen.
Wannes Nimmegeers Klaas De Crop opende vorige week zijn Japans restaurant Shinsen.

Recensies

Iets verderop vinden we Royal India, een nieuw Indisch restaurant. "De Donkersteeg is een beetje China Town aan het worden met al die Oosterse restaurants hier", lacht uitbater Nagender Singh. "Maar dat is net een goede zaak. We beconcurreren elkaar niet. Als iemand hier Chinees of Vietnamees komt eten en ze zien dat er ook een Indiër is, zullen nog wel eens terugkomen om ook dat eens te proberen. We versterken elkaar net", vindt hij. "Je kunt de hele wereld proeven in de Donkersteeg."


Singh runt zijn restaurant amper twee maanden. "Maar het gaat bijzonder goed. Ik hou Tripadvisor goed in de gaten omdat die toch de graadmeter is en ik heb al veel positieve recensies. En allemaal vier of vijf sterren, slechts één keer 'maar' drie sterren... maar die recensie zal wel van een concurrent komen", lacht hij. "Meestal worden Indische restaurants gerund door Pakistani's, maar ik serveer echt Indisch eten zoals het in mijn thuisland wordt geserveerd."

Gia Hien lam van Pho Saigon.
Wannes Nimmegeers Gia Hien lam van Pho Saigon.

Internationaal

De derde nieuwkomer is dan wel een Japans restaurant, maar met een chef-kok die er bepaald on-Japans uitziet. Klaas De Crop opende pas vorige week zijn zaak Shinsen, naast Pho Saigon. "Ik heb de kneepjes van de Japanse keuken meegekregen van mijn oom, die met een Japanse getrouwd was. Hij had een Japans restaurant en ik hielp hem. Zo heb ik de smaak te pakken gekregen", legt hij uit.


Het aantal internationale keukens in de Donkersteeg is stilaan een behoorlijke lijst geworden. Behalve de nieuwkomers Vietnam, Japan en India kon je er ook al Libanees, Chinees en Argentijns eten. Voor wie het liever minder exotisch heeft, is er één Belgisch restaurant en de Bretoense pannenkoeken van Gwenola en de Normandische keuken van Georges blijven klassiekers.